Is Nederland ziek?

Het Britse weekblad The Economist bevat in elke aflevering twee pagina's 'Economic and financial indicators'.

Daarin worden economische gegevens van dertien Westerse industriele landen opgenomen: Australie, Belgie, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italie, Japan, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Eens per maand wordt een lijst opgesteld met de rangvolgorde naar de economische kracht van de dertien landen: “based on the averages of 170 forecasters polled by Consensus Economics”. (Voor april 1991, zie The Economist nr. 7703, 20-26 april, pagina 107). Sinds enige tijd staat Nederland daarin nummer 1.

Zouden deze '170 forecasters', net als onze nationale economische bestuurders, wakker liggen van het aantal ingeschrevenen in de WAO of van het tekort in de collectieve sector?

Kennelijk is onze economie niet zo ziek als wordt voorgewend.

    • J.C.P.A. van Esch