Horeca sluit terrasjes bij stille tocht in Zandvoort

ZANDVOORT, 29 APRIL. De jaarlijkse stille tocht in Zandvoort op 4 mei gaat door. Gisteren zijn de plaatselijke horeca en het 4-mei comtie overeengekomen dat de terrasjes zaterdagavond van kwart over zeven tot kort na acht uur gesloten zullen zijn. Na de herdenkingsdienst in de Nederlandse Hervormde kerk zal de tocht door het centrum gaan naar het monument ter nagedachtenis van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

Vorige week dinsdag nog besloot het 4-mei comite de stille tocht niet te laten doorgaan naar aanleiding van klachten van deelnemers dat het publiek langs de kant van de weg niet het nodige respect opbracht.

In een verklaring zei burgemeester M. van der Heijden, tevens voorzitter van het comite, vorige week dinsdag dat allengs de waardigheid in het geding is geraakt. “Het is geen demonstratieve tocht, het is een tocht die gelopen behoort te worden in een zodanige rust dat de deelnemers hun gedachten en gevoelens op eigen wijze kunnen beleven. En dat laatste lukte nauwelijks meer,” aldus de verklaring.

In een open brief aan Van der Heijden zei de Amsterdamse rabbijn L. van de Kamp het te betreuren dat “een nationale badplaats” niet in staat blijkt te zijn “even haar commerciele belangen opzij te zetten om stil te staan bij het verleden.”

Burgemeester Van der Heijden zei gistermiddag bitter gestemd te zijn over de felle discussies die de afgelopen week zijn gevoerd. Volgens hem is het probleem te veel in de schoenen van de horeca geschoven. Het aanvankelijke besluit van het comite om dit jaar geen stille tocht te houden was ook ingegeven door reacties van willekeurige voorbijgangers, zo zei hij.