Georgie maakt eind aan laatste autonomie van Zuid-Ossetieonze

MOSKOU, 29 APRIL. De Zuidosseten in de 'onafhankelijke' Sovjet-republiek Georgie Unie hebben definitief hun bestuurlijke vrijheden verloren.

Het parlement van Georgie heeft zaterdag de twee provincies in het gebied opgeheven en bij Georgische districten gevoegd.

Eind vorig jaar had Georgie de formele autonomie van Zuid-Ossetie al opgeheven.

Volgens het besluit van het Georgische parlement zal Tschinvali, de door Georgie van alle primaire voorzieningen afgesneden hoofdstad van Zuid-Ossetie, voortaan worden bestuurd vanuit Gori, de geboorteplaats van Josef Stalin. Het agrarische Kornis-gebied zal onder het bestuur van Kareli worden geplaatst.

Met deze beslissing hopen het parlement en de regering van Georgie hun greep op Zuid-Ossetie - dat in het Georgische spraakgebruik gewoonlijk “het zogenaamde Zuidp-Ossetie wordt genoemd - te versterken. In Tbilisi wordt het streven van de Zuidosseten, zich bij de republiek Rusland aan te sluiten, niet erkend. Volgens de Georgische regering zijn de Zuidosseten werktuigen in handen van het Kremlin en zijn ze daarom verantwoordelijk voor de halve burgeroorlog die sinds vier maanden in het gebied woedt.

President Zviad Gamsachoerdia beschuldigde de troepen van het Sovjet-ministerie van binnenlandse zaken, die sinds een paar weken op volle sterkte in en rond Tschinvali patrouilleren, er zaterdag in het parlement wederom van partij te kiezen tegen de Georgiers. Georgie heeft “strategische belangen” bij Zuid-Ossetie. “Het zogenaamde Zuid-Ossetie beslaat een vijfde van heel Georgie. De onafhankelijkheid van Georgie is ondenkbaar zonder dat gebied”, aldus onderminister Nodor Gabasjvili van buitenlandse zaken van Georgie.

Het opheffen van de laatste bestuurlijke eenheden in Zuid-Ossetie is onderdeel van een bredere centralistische aanpak van de regering van Gamsachoerdia. Tbilisi wil overal in Georgie de lokale organen opheffen en vervangen door een systeem van prefecten die door de president zelf worden aangewezen en hem verantwoording verschuldigd zijn.

Gamsachoerdia heeft sinds twee weken bovendien ongekende bevoegdheden van het parlement gekregen. Hij mag zelfs zonder raadpleging van het parlement op eigen houtje de noodtoestand afkondigen of een ander land de oorlog verklaren. Volgende maand moet hij in directe verkiezingen tot president worden gekozen.

    • Hubert Smeets