foto: SINT PIETERSBERG - Een cameraploeg van de ...

foto: SINT PIETERSBERG - Een cameraploeg van de Amerikaanse televisiemaatschappij Public Broadcasting Service heeft zaterdag in de grotten van de Sint Pietersberg de ontdekking van de 'Mosasaurus van Hoffman' gereconstrueerd.

De opnames worden gebruikt voor een vier uur durende televisieserie over de opkomst en ondergang van de grote sauriers en de felle discussies waartoe de theorieen over het bestaan van deze dieren hebben geleid. Blokbrekers vonden in 1770 in de gangen van de Sint Pietersberg de anderhalve meter lange kaken van een onbekend dier, dat enige tijd als “het groote dier van Maastricht” door het leven ging. De vondst leidde tot een wereldwijde discussie over de vraag van welke diersoort het fossiel afkomstig kon zijn. Tientallen jaren later kwamen paleontologen met de theorie dat de kaken hadden toebehoord aan een uitgestorven varaan-achtige, de Mosasaurus, die 70 miljoen jaar geleden in de Krijtzee had rondgezwommen.

Die opvatting gold indertijd als revolutionair en stuitte op fel verzet van de kerk, omdat zij uitging van de gedachte dat diersoorten aan evolutie onderhevig waren en zelfs konden uitsterven. Het fossiel werd in 1794 buitgemaakt door Franse soldaten en overgebracht naar Parijs, waar het nog steeds een pronkstuk is van de 'Galerie de Paleontologie' in het Musee d'Histoire Naturelle. (Foto NRC Handelsblad- Freddy Rikken)