foto: CAPE CANAVERAL - De gisteren begonnen ...

foto: CAPE CANAVERAL - De gisteren begonnen missie van het Amerikaanse ruimteveer Discovery ondervindt hinder van twee weigerende datarecorders.

De instrumenten moeten gegevens vastleggen afkomstig van experimenten voor het Amerikaanse SDI-programma, dat de ontwikkeling behelst van een verdediging tegen ballistische raketten in de ruimte. Een experiment is daardoor al komen te vervangen. De zeer gecompliceerde Shuttlevlucht staat geheel in het teken van SDI en is bedoeld om sensors te ontwikkelen voor het waarnemen van vijandelijke ballistische raketten tegen de achtergrond van de aardse atmosfeer. Wanneer de recorders blijven weigeren moeten experimenten met drie van de vijf meegenomen instrumenten komen te vervallen. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zou een belangrijk experiment dat voor vanochtend stond gepland gewoon doorgang vinden. Onder meer door de gecompliceerde experimenten geschiedt de vlucht met de Discovery voor het eerst zonder de gebruikelijke geheimhouding. (Foto AP)