FNV dreigt met boycot bij politie NS

UTRECHT, 29 APRIL. De Vervoersbond FNV zal zijn leden bij de spoorwegpolitie oproepen tot werkweigering als de mobiele eenheid niet assisteert bij komende voetbalwedstrijden met een 'ernstige risicograad'. Dat heeft vakbondsbestuurder J. van Zeben geschreven aan minister Dales van binnenlandse zaken.

Aanleiding is de Europa Cup-finale tussen Manchester United en Barcelona op 15 mei in Rotterdam. Die aankondiging zou voor “een niet geringe onrust” bij de spoorwegpolitie hebben gezorgd. Bij eerdere incidenten tijdens voetbalwedstrijden hebben een tiental agenten van de spoorwegpolitie zich voor hoofdverwondingen moeten laten verzorgen.

De bond vindt dat het begeleiden van voetbalsupporters geen zaak is van de NS alleen. Een woordvoerder van de spoorwegen spreekt de 'hoop en verwachting' uit dat minister Dales hulp zal bieden bij de Cupfinale. Hij vindt het overigens te vroeg om op de brief van de FNV te reageren. Begin mei zal overleg plaatshebben tussen alle betrokkenen.

De NS verzetten zich tegen het verzoek van de spoorwegpolitie om aangepaste, beschermende uitrusting. “De spoorwegpolitie is geen politiekorps en ook geen ME”, zegt de NS-woordvoerder. Weliswaar krijgt zij met ordehandhaving te maken op NS-terreinen, maar voor die taken moet de reguliere politie opdraaien.

Personeel van de spoorwegpolitie vertrekt steeds vaker naar de gemeente- en rijkspolitie. Het afgelopen jaar zouden al een kleine dertig leden van de spoorwegpolitie de overstap naar de reguliere politie gemaakt hebben.