Feyenoord legt titel in handen grootmachten PSV en Ajax

ROTTERDAM, 29 APRIL. Opgelucht begroette Feyenoord en zijn aanhang de overwinning op FC Groningen (2-0). De maar liefst zeventienduizend hondstrouwe supporters gaven de ploeg van interim-coach Wim Jansen bij het verlaten van het veld een staande ovatie. Feyenoord blijft de vernedering van degratievoetbal voorlopig bespaard. Indirect bewerkstelligden de Rotterdammers met hun zege op de nummer drie van de eredivisie dat de landstitel zo goed als zeker toch weer in handen komt van de grootmachten Ajax en PSV. FC Groningen loopt door schorsingen en blessures op zijn laatste benen.

Wim Jansen kijkt niettemin meer naar beneden dan naar boven op de competitieladder. De vroeger toch zo rustige ex-voetballer blijkt in zijn hoedanigheid als coach over meer temperament te beschikken dan menigeen dacht. Tijdens het duel met Groningen stoof Jansen regelmatig naar de zijlijn om zijn spelers aanwijzingen te geven. En dit alles slechts gehuld in een colbertje met op de revers een speldje van de sponsor.

Net als in de bekerwedstrijd tegen PSV had Jansen taktisch gezien zijn zaakjes goed voor elkaar. De twee gevaarlijke spitsen van Groningen werden volledig aan banden gelegd.

Ulrich van Gobbel vormde een blok aan het been van Hennie Meijer en John de Wolf zorgde dat de pas geopereerde Milko Djurovski geen bal goed aan de voeten hield. Slechts de verdedigende rol van Rob Witschge tegen Groningens schaduwspits Marcel van Buren maakte een vreemde indruk voor wie de Amsterdammer nog kent als de flitsende linksbuiten van Ajax. Maar Feyenoord had er succes mee getuige de 2-0 zege, waarop niets viel af te dingen. De Rotterdammers boekten voor het eerst sinds bijna een half jaar - 4 november was de laatste overwinning op Roda JC met 2-1 - weer de volle winst.

De triomf op Groningen betekende tevens de eerste competitiezege van Wim Jansen als coach van Feyenoord.

Het staat vast dat de ex-international ook volgend seizoen in de Kuip werkzaam zal zijn. Jan Reker werd per aangetekend schrijven op de hoogte gebracht van het feit dat hij is afgevallen voor de opvolging van Gunder Bengtsson. Jansen mag zelf z'n functie invullen. Hij zou een lichte voorkeur hebben voor de baan van technisch directeur, het ambt dat hij bij SVV ook uitoefende, maar dan zou Dick Advocaat naar de Kuip moeten komen als trainer. En de eigenaar van SVV, John van Dijk, is niet van plan de assistent-bondscoach te laten vertrekken. Als Jansen besluit trainer-coach te blijven wordt er om financiele redenen geen technisch directeur aangetrokken. Algemeen directeur Martin Snoeck: “We hopen op korte termijn een aantal knopen door te hakken. Het is in ieder geval duidelijk dat Wim blijft.” En Wim Jansen, die al even geheimzinning deed: “Ik heb geen enkele voorkeur, als ik maar mijn ideeen kan uitvoeren. Welke dat zijn? Dat laat ik Feyenoord binnenkort wel weten.”

Met zijn goede strategie zorgde Wim Jansen dat FC Groningen een illusie armer werd. De noordelingen hebben de race met Ajax en PSV lang volgehouden, maar moeten nu hijgend afhaken.

Door schorsingen en blessures ontbreken in de cruciale fase van het seizoen in alle linies belangrijke schakels. De ploeg mist straks naast de geblesseerde Theo ten Caat ook nog eens aanvoerder Jan van Dijk die door een domme overtreding tegen een gele kaart opliep, zijn zevende dit seizoen.

Naast sportieve was Groningen ook om financiele redenen graag tot het einde van de competitie in het spoor gebleven van Ajax. Maar qua recettes kan het seizoen toch al niet meer kapot. Kwamen er vorig seizoen nog gemiddeld 7.800 bezoekers naar het Oosterpark, dit voetbaljaar was dat tot nog toe bijna twee keer zoveel: 14.000. De stad Groningen is zo voetbalminded geworden dat een marketingonderzoek uitwees dat de toegangsbewijzen in prijs omhoog kunnen. De seizoenkaarten worden volgend jaar dan ook gemiddeld 25 gulden duurder.

Volgens technisch directeur Henk Nienhuis is dit verantwoord omdat FC Groningen immers zeker weer Europa ingaat.

De financiele situatie van de club is niet van dien aard dat er op grote schaal kan worden genvesteerd in nieuwe spelers.

Al wordt de begroting volgend seizoen opgekrikt van 4.7 miljoen naar 5.4 miljoen gulden. Henk Nienhuis: “We willen eerst zien dat we de huidige groep bij elkaar houden. De contracten van Djurovski, Van Buuren, Wilson en Ten Caat lopen af. De laatste twee hebben te kennen gegeven dat ze even willen wachten met onderhandelen. Dat betekent dus dat er nog enkele andere gegadigden zijn. Djurovski wil in principe graag blijven, maar als hij elders twee keer zoveel kan verdienen is hij vertrokken. Aanvankelijk van wat er aan spelersmateriaal verdwijnt zullen we de Pool Damjan Lukasik aantrekken.”

De 27-voudige international was de afgelopen dagen op proef in het Oosterpark. Hij kan als libero en verdedigende middenvelder worden ingezet. Nienhuis: “Ik word op dit moment vaak gebeld door zogenaamde zaakwaarnemers en clubs. Er bestaat veel belangstelling voor onze spelers. Doordat het goed gaat met de FC heeft het bedrijfsleven in Groningen zich bereid getoond in de salarissfeer bij te springen. Daardoor kunnen we ondermeer Djurovski een verbeterde aanbieding doen.

Maar hoge transfersommen kunnen wij niet betalen.'' Gebrek aan kwaliteit brak FC Groningen gisteren op tegen Feyenoord. Gelegenheids linksback Hendrikus Huisman werd voortdurend overklast door Gaston Taument. De debutant Huisman is rechtsbenig en speelt normaal in het centrum. Toen Ten Caat zijn enkel verzwikte kreeg Taument op rechts helemaal de vrije hand. Ruim tien minuten na rust belandde zijn voorzet op het hoofd van Kiprich die 1-0 aantekende. Daarvoor hadden Taument en Blinker Feyenoord al op een royale voorsprong kunnen zetten, maar zij faalden voor doelman Patrick Lodewijks. De tweede treffer werd ook ingeleid door Taument. Holband, die al geel had gekregen, vloerde de Feyenoorder in het strafschopgebied en Rob Witschge bracht Rotterdam-Zuid vanaf de penaltystip even in de zevende hemel.

    • Erik Oudshoorn