Excuses van de kampioen

De Graafschap werd zoals al heel lang duidelijk was zaterdagavond kampioen van de eerste divisie. Het won in eigen stadion met 3-1 van Helmond Sport, maar de manier waarop dat ging noemde Frans Korver, de trainer van de verliezende ploeg, “beledigend voor De Graafschap, overigens wel de dikverdiende kampioen”.

Korver doelde op scheidsrechter Minne Modderman die opviel door een aantal warrige beslissingen. Zo liet hij een tackle van Redeker op de benen van Streppel onbestraft waarna Ten Hag voor de gelijkmaker voor De Graafschap kon zorgen. In het daaropvolgende tumult kreeg Helmonder Schuman een rode kaart en werden de gedemoraliseerde bezoekers verslagen via nog twee tegendoelpunten. Bij een zege had Helmond Sport de periodetitel gepakt. De ploeg is ook nog in de strijd om de belangrijke vierde plaats “Maar”, zegt Korver, “ik moet nu eerst scherven gaan rapen en hopen dat het in de resterende vier wedstrijden nog wat wordt.”

Hoe kon dit gebeuren? De fout ligt bij de scheidsrechterscommissie. Hoe kunnen ze nou zo'n man (Modderman, red) naar zo'n wedstrijd sturen. Hij is al een keer van de lijst afgevoerd. Ze weten daar in Zeist dus dat hij niet in staat is een wedstrijd onder druk te leiden.

Scheidsrechter Modderman zegt dat Streppel zich liet vallen. Ach, hij moet gewoon eerlijk zijn. Streppel heeft hem zijn scheenbeen laten zien. Dat lag helemaal open. We kregen na afloop niet voor niets de excuses van de mensen van De Graafschap. Hans Kraay jr. zei gisteren voor de tv nog dat ze voor zo'n overtreding zelfs bij het Australische voetbal hadden gefloten. En hij speelde zaterdag bij de tegenpartij.

U sprintte zelf woedend het veld in. Kunt u zich op zo'n moment wel beheersen en van de scheidsrechter afblijven?

Ik heb nog nooit een vinger naar iemand uitgestoken. Dat doe ik niet. Je moet er gewoon met je tengels afblijven.

Wat vindt u in het algemeen van het niveau van de arbitrage in Nederland?

Heb ik geen probleem mee. Het is makkelijk om op fouten van de scheidsrechters te wijzen. Wij maken als trainers en spelers nog meer fouten. Ik denk ook dat iedereen naar eer en geweten fluit. Alleen wat betreft zaterdagavond heb ik grote twijfels.

    • Hans Klippus