'Engelse week' maakt slot competitie interessant

Norbert Nederlof wordt de opvolger van Ties Kruize als trainer-coach van Klein Zwitserland. Morgen zal in een onderhoud met het bestuur worden bepaald voor hoe lang hij zal tekenen bij de Haagse hockeyvereniging. De 35-jarige Nederlof werkte de afgelopen vijf jaar bij de vrouwen van Bloemendaal. Hij bracht die ploeg naar de hoofdklasse. Daarvoor was Nederlof drie seizoenen actief bij het Amsterdamse Hurley. Ties Kruize, een KZ'er in hart en nieren, stopt met zijn pro-deowerk als trainer-coach. Hij neemt in ieder geval een jaar rust. Kruize was onlangs verbolgen over het feit dat zijn club een advertentie plaatste waarin om een nieuwe man werd gevraagd. Dat gebeurde buiten zijn medeweten. Het bestuur was echter van mening dat Kruize definitief zou stoppen. Het misverstand werd opgelost en er werd bekeken of Kruize er alsnog een jaar aan zou kunnen vastknopen. Dat ging echter niet door. Het ontbreekt Kruize aan de mogelijkheid om, zoals de spelers wensten, nog meer tijd aan de trainingen te spenderen. Naast Kruize zullen ook Ron Steens (manager) en Joost Bellaart (trainer) stoppen met hun activiteiten voor KZ. Van de spelers is het zeker dat Tim Steens het voor gezien houdt.

WASSENAAR, 29 APRIL. De hockeycompetitie in de mannenhoofdklasse krijgt een leuk slot. Drie ploegen hebben nog kans op het kampioenschap en toevallig worden de laatste drie wedstrijden in een tijdsbestek van acht dagen gespeeld, een zogenaamde 'Engelse week' voor de teams. Dat komt omdat er op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, een volledig programma kan worden afgewerkt. Amsterdam-coach Joep Brenninkmeijer zegt zich op zo'n compact einde te verheugen en spreekt van “een zalige finale”.

Bijna alle aandacht richt zich momenteel op de strijd tussen koploper Bloemendaal en titelhouder HGC, nummer twee op twee punten. Amsterdam is met een achterstand van drie punten echter ook nog niet kansloos. De oudste club van Nederland werd bij de mannen voor het laatst in 1975 kampioen en probeert sindsdien als een soort hockeyend Feyenoord tevergeefs de kroon terug te winnen. Dit seizoen valt met name de zwaarte van het begeleidingsteam op. Joep Brenninkmeijer, jarenlang succesvol met de Amsterdamse vrouwen, zit op de bank en verder zijn de vrouwenbondscoach Roelant Oltmans en diens assistent Frank Dikmoet actief in het Wagenerstadion, de eerste als coordinator-trainer, de tweede als trainer.

Deze constructie heeft na een wat onwennige start succes. Amsterdam is Bloemendaal en HGC goed blijven volgen en zou straks best de lachende derde kunnen zijn. Bij Amsterdam zelf zegt men, waarschijnlijk wijs geworden door een te grote mond in het verleden, daar niet aan te denken. Bloemendaal is de potentiele kampioen en Amsterdam zou al heel blij zijn met een tweede plaats. Dat beweert men ten minste in het Wagenerstadion. Maar de club bestaat volgend seizoen 100 jaar en zou die belangrijke verjaardag toch heel graag willen vieren met een Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen op eigen complex waaraan zowel de eigen vrouwen als de mannen meedoen. De Amsterdamse vrouwen zijn inmiddels al kampioen.

De titelstrijd is nog open omdat de drie topclubs elkaar alle nog een keer ontmoeten. Bloemendaal-HGC staat voor komende zondag gepland, Amsterdam-Bloemendaal voor 9 mei en HGC-Amsterdam voor de laatste speeldag, zondag 12 mei. Deze interessante serie aan het einde van de competitie hebben de hockeyers te danken aan het door de bond gehanteerde systeem waarbij de sterkste ploegen pas aan het slot tegenover elkaar werden gezet. Toch zijn er nog steeds spelers en coaches onder wie die van de topclubs die graag zouden willen dat de KNHB nog een stap verder zal doen en, net als bij de vrouwencompetitie in het seizoen 1992-'93, een proef met een play-offsysteem zal nemen.

De bond wijst echter op het succes van de lopende mannencompetitie en die van vorig seizoen waarin aan het einde het verschil tussen de kampioen (HGC) en de nummer twee (Kampong) welgeteld een doelpunt betrof. “Dus”, sprak bondsvoorzitter Cornelis destijds bij de prijsuitreiking, “hebben we helemaal geen play-offs nodig.” Met zo'n nacompetitie is er echter altijd de verzekering dat het competitieslot spannend is. “Nu moet je steeds maar weer hopen dat de competitie zich zo ontwikkelt als dit jaar het geval is”, zegt HGC-coach Mark Bouwman. Gelukkig hebben de wedstrijden van gisteren de vooruitzichten op een leuk competitieslot niet vervaagd. De bovenste drie wonnen alle hun partij. Amsterdam (3-0 tegen HDM) had daar ogenschijnlijk de minste moeite mee. Bloemendaal scoorde pas diep in de tweede helft het winnende doelpunt tegen Kampong (3-2). Op papier had HGC de moeilijkste klus te klaren. Tegenstander Klein Zwitserland is weliswaar niet meer dan een middenmoter, maar kwaliteitsverschillen vervagen als het om een derby gaat. En HGC en KZ 'wonen' op een paar kilometer afstand van elkaar.

“Door van HGC te winnen kan KZ in een klap het hele seizoen goedmaken”, wist HGC-coach Mark Bouwman vooraf te vertellen.

HGC heeft jaarlijks vier van dergelijke beladen derby's af te werken, twee tegen KZ en twee tegen HDM. De ontmoetingen met KZ liepen dit seizoen goed af voor HGC. Na de imponerende 6-1 overwinning in de uitwedstrijd volgde gisteren een zwaarbevochten zege van 2-0 op eigen veld. Tegen HDM verloor HGC dit seizoen thuis met maar liefst 5-2 van de buurtgenoot en de return staat voor Hemelvaartsdag gepland. “In zo'n derby is de tegenstander feller dan de doorsnee-hoofdklasser”, aldus Bouwman. Dat bleek gistermiddag ook in Wassenaar waarbij HGC-KZ de emoties in het veld regelmatig hoog oplaaiden en er af en toe sprake was van het nodige duw- en trekwerk.

Ties Kruize is als de scheidende coach van KZ een buitenstaander in de strijd om de titel. Hij verloor acht dagen geleden op eigen veld met 5-1 van Amsterdam. Toch verwacht Kruize dat of Bloemendaal of HGC kampioen zal worden.

“En dan denk ik dat HGC van die twee een iets betere ploeg heeft.” “Bovendien”, voegt Kruize er lachend aan toe, “winnen wij meestal van Bloemendaal.” Het duel tussen deze twee clubs wordt tijdens het slot van de competitie gespeeld.

Afgelopen seizoen was KZ 'buurman' HGC ook behulpzaam door op de een na laatste speeldag de gedoodverfde kampioen Kampong een nederlaag toe te brengen.

Veel zal in de komende 'Engelse week' afhangen van de strafcorners van de teams. Bloemendaal kreeg er gisteren acht, maar door aangeef- en stopfouten kon schutter Floris-Jan Bovelander maar twee keer goed uithalen. Hij scoorde daar niet uit, maar zorgde met een veldgoal overigens wel voor de beslissende 3-2. Bovelander had een week eerder tegen HDM een score van honderd procent, twee uit twee. Zijn collega Gijs Weterings (HGC) mocht tegen KZ acht keer aanleggen. Hij schoot een keer raak, een keer scoorde Veen uit de rebound en tweemaal ging de bal wel in het doel, maar werd er door de scheidsrechters afgefloten.

Patrick Faber van Amsterdam kreeg tegen HDM drie strafcorners. Hij scoorde niet, maar raakte wel twee keer de paal. Volgens coach Brenninkmeijer is de strafcorner van Faber momenteel de beste in de hoofdklasse. “Ik sta er drie keer in de week op de training bij en hij is gewoon verschrikkelijk sterk. Tegen KZ verleden week waren drie van de zes strafcorners raak. Dat is 1 op 2, een mooi gemiddelde.”

    • Hans Klippus