E en O zorgt voor gerechtigdheid bij handballers

EMMEN, 29 APRIL. Het nieuwe play-offsysteem in de eredivisie van de Nederlandse handbalcompetitie heeft, ondanks eerdere protesten, voor gerechtigdheid gezorgd. Na als eerste in de competitie en in de play-offs te zijn geeindigd, overwonnen de mannen van E en O gisteren de laatste drempel voor hun tweede landstitel. In het beslissingsduel van 'the best of three' werd V en L uit Geleen nipt verslagen (20-17).

Aan het eind van dit seizoen was er - vooral uit de supportershoek - nogal wat commentaar over het pas ingevoerde play-off systeem in de hoogste handbalafdeling. Niet langer bracht de eindstand in de reguliere competitie een Nederlands kampioen voort, maar moest tussen de eerste vier teams, met een schone lei, gestreden worden in een kampioenspoule.

Vervolgens werd de landstitel beslist via een drietal wedstrijden tussen de beste twee van deze poule. De supporters van Emmen, dat het eerste deel van het seizoen ongeslagen bleef, vonden dat E en O de titel al ruimschoots verdiend had door eerste te worden in de competitie.

De huidige opzet is vorig jaar geintroduceerd door bondscoach Guus Cantelberg. Hij wilde, met het oog op de volgend jaar te spelen kwalificatiewedstrijden voor het A-wereldkampioenschap, de strijd in de eredivisie intensiever maken. De handballers speelden dit seizoen vaak twee wedstrijden in een weekeinde en vooral de toppers kwamen vaker en onder meer druk tegen elkaar uit. De bedoeling van Cantelberg was om hiermee de spelers van het nationale team fysiek sterker te maken.

Na E en O, voor het eerst landskampioen in het seizoen '88-'89, eindigden na de reguliere competitie achtereenvolgens de zuidelijke teams Tachos uit Waalwijk, titelhouder Sittardia en V en L. Uiteindelijk kwam E en O, dit seizoen weer op volle sterkte dankzij de uit Frankrijk teruggekeerde Robert Fiege en international Job Hagreizer, ook hieruit weer als beste te voorschijn, mede dankzij het cadeautje voor de als eerste geeindigde om elke wedstrijd thuis te spelen. Tijdens elke play-offwedstrijd zat sporthal Angelslo bomvol met groen-wit uitgedoste Emmenaren. Gezien de onverwachte winst van de Limburgers in de eerste ontmoeting van de best of three-serie, leek het doek alsnog te vallen voor Emmen. De ploeg won echter de uitbeurt in Geleen zodat gisteren in een wederom overvolle Emmense sporthal (2200 mensen hadden zich in de te krappe hal verzameld, nog eens 500 mensen keken in de naast gelegen school op een groot videoscherm) de beslissing moest vallen.

Tot opluchting van het Nederlandse handbalverbond won E en O met 20-17. Het zou een behhoorlijke blamage zijn geweest als V en L, als vierde geeindigd in de competitie, alsnog de beker voor de neus van de Drentenaren zou wegkapen. NHV-voorzitter Hafkamp: “Terugkijkend op het seizoen is de titel natuurlijk daar gekomen waar hij terecht moest komen”.

In Emmen bleek de tevredenheid over het systeem, mede dankzij de goede afloop, groot. Vooral het feit dat er veel spannende handbalwedstrijden tussen de topteams gespeeld zijn, werd gewaardeerd. Hafkamp: “Gezien de sfeer en spanning is het enorm goed uitgepakt, een enorme reclame voor het Nederlandse handbal.” Assistent-bondscoach en E en O-trainer Harry Weerman heeft altijd achter de nieuwe opzet gestaan maar vindt dat de kampioenspoule anders ingedeeld moet worden. “Het zou beter zijn als de nummer een tegen de nummer vier speelt en de nummer twee en drie tegen elkaar. Dus twee wedstrijden in plaats van zes. Het seizoen duurde nu toch te lang”, aldus Weerman.

Bondscoach Guus Cantelberg is niet erg enthousiast over de plannen van zijn assistent. “Plannen om het een en ander te verbeteren, krijg je altijd. Ik vind het huidige systeem prima, dus we zullen wel zien. De opzet om de Nederlandse handballers te laten spelen onder de druk van een groot publiek, is duidelijk geslaagd”. Cantelberg had het geen probleem gevonden als V en L alsnog landkampioen was geworden.

“Het zou me echt een worst wezen als dat oneerlijk zou zijn. Dit is topsport en daar spelen geen sentimenten mee.”

Volgend seizoen zal wederom een competitie met play-offs en de best of three-serie, gespeeld worden. De play-offs en de drie beslissingswedstrijden worden echter na het B-WK - maart '92 in Oostenrijk - gespeeld. Een seizoen zoals het afgelopen jaar afgewerkt is, zou volgens Cantelberg te zwaar zijn voor de handballers van het nationale team. En aangezien zowel Cantelberg als Weerman Nederland aan de top van de handbalwereld wil brengen, moet op het B-WK goed worden gepresteerd. Meedraaien in de echte top (ofwel deelnemen aan het wereldkampioenschap voor A-landen in 1993 in Zweden) is het uiteindelijk doel waarop de competitie momenteel wordt afgestemd.