'Der Freischutz' onder dik spinrag

Opera: Der Freischutz van C.M. von Weber door Opera Forum o.l.v. Jan Stulen. Met o.a.: Bert Bijnen, Jan Alofs, Ellen van Haaren, Priti Coles, Jaco Huijpen, Henk van Heijnsbergen en Andreas Mitschke. Regie: Stephan Volkmann. Gezien: 28-4 Rotterdamse Schouwburg. Herhalingen: 1-5 Nijmegen; 3-5 Arnhem; 7-5 Utrecht; 10-5 Apeldoorn; 14-5 Breda; 16-5 Eindhoven.

De nieuwe produktie van Der Freischutz waarmee Forum in september 1990 het seizoen opende, lijkt destijds door regisseur Stephan Volkmann achter op de vliering onder dik spinrag gevonden. Existentiele angst en bijgeloof hebben het inmiddels afgelegd, de braafheid heeft de lange winterslaap nog net overleefd. Houterig duttende conventionaliteit en een overmaat aan rafelend textiel spelen hier de hoofdrol, want het mag toch voor het publiek geen verrassing zijn dat er in Der Freischutz ook nog een paar knallende geweeerschoten vallen. Bovendien duren de scenewisselingen achter de drie voordoeken veel te lang. Maar ja, Der Freischutz was al in 1817 door librettist Friedrich Kind bedoeld als zeer ouderwets.

De reprise met een deels vernieuwde bezetting levert als geheel op zijn hoogst een matige voorstelling op. Het Forumorkest speelt onder leiding van Jan Stulen redelijk tot behoorlijk. De meeste zangers doen wellicht hun best maar lijken nauwelijks genspireerd door hun rollen. Bij Ellen van Haaren, die de rol van Agathe heeft overgenomen van Charlotte Margiono, ontbreekt het nogal aan intensiteit. Haar zang is overigens gelukkig beter dan haar zwakke fysieke uitbeelding van dit door hersenspinsels achtervolgde bruidje. Deze Agathe oogt alleen maar wat sloom, ze is geen nerveus-depressieve romantische heldin die zichzelf langzaam in trance zingt met prachtige nummers als Leise, leise, fromme Weise en Und ob die Wolke.

Voor tenor Volker Horn lijkt de rol van Max nog steeds net buiten de capaciteit van zijn longen te liggen. Telkens spaart hij zich al te hoorbaar om even later met wat uithalen nog te kunnen scoren. Priti Coles, nieuw in de rol van Annchen, is echter een verfrissende aanwezigheid. En Jaco Huijpen gedijt opnieuw in alle opzichten overtuigend in zijn duistere rol als de kwalijke Kaspar.

    • Kasper Jansen