'Combineren bij RKC net als biljarten in een bus'

WAALWIJK, 29 APRIL. Gokkasten vormen in het spelershome een populair tijdverdrijf voor de spelers van Ajax maar op het 'flipperkastveldje' van RKC, zoals Leo Beenhakker het gisteren markant omschreef, ontsnapten de Amsterdamse voetballers maar net aan een nederlaag (1-1). De schade was niettemin aanzienlijk. Weer een puntverlies ten opzichte van PSV, dat zaterdagavond ook schutterde maar wel won van SVV (3-2), en een rode kaart voor Michel Kreek, de ijverige stand-in van de al geschorste Bryan Roy.

Na afloop klonk er zowaar wat irritatie in de stem van de anders zo positieve en relativerende Leo Beenhakker. De technisch directeur van Ajax wees er weer eens op dat de twee punten achterstand op PSV overbrugbaar zijn, maar constateerde toch ook: “We hebben hier gewoon slecht gespeeld. Maar ik kom nu al een jaar of vijf bij RKC en ik heb hier nog nooit een goede wedstrijd gezien.” Op het wasbord in Waalwijk was goed voetbal in de ogen van Beenhakker niet mogelijk. “Combineren is op deze vlakte net zo moeilijk als biljarten in een bus.”

Toch werd de wedstrijd niet beslist door het hobbelige veld. Michel Kreek, was voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het puntverlies van Ajax. De linksbuiten liet voor rust drie unieke kansen op doelpunten liggen. In de slotfase nam hij met een elleboogstoot wraak op de onverzettelijke Jalink, die hem eerst bij de keel had gegrepen. Dat betekende rood.

Het was de derde keer in korte tijd dat een speler van het Amsterdamse gezelschap technici deze straf kreeg.

Scheidsrechter Schuurmans speelde in het duel een dubieuze rol. Hij besloot Ajax een strafschop te geven, nadat Joore Bergkamp had vastgehouden. De beslissing leek verdedigbaar, al vond RKC-trainer Van Veen van niet. “Bergkamp beging een aanvallende fout. Ik heb in mijn tijd als aanvaller twintig jaar dergelijke overtredingen gemaakt. Ik heb gevoetbald, ik weet hoe het werkt. Schuurmans heeft niet op niveau gespeeld, die weet niet hoe het werkt.”

Bergkamp zelf opende de score van elf meter. Daarna drong RKC aan en kreeg het ook een strafschop. Boogers ging het strafschopgebied in, na eerst Vink te hebben weggeduwd. In het geharrewar kreeg Silooy de bal tegen zijn hand. “De bal sprong hard tegen mijn hand op”, zei de verdediger, “maar als dat al opzettelijk hands is kunnen we beter stoppen.”

Ondanks de openhartigheid van Silooy beweerde Schuurmans Vink de bal boven het hoofd van een tegenstander te hebben zien wegslaan.

Na het incident met Kreek kreeg RKC de betere kansen op de winst. Eerst vergat De Wijs echter de voor het lege doel vrijstaande Boogers aan te spelen, daarna raakte Boogers met een prachtig schot van afstand de paal. Uiteindelijk mocht Ajax dus niet eens klagen.

Na PSV-SVV (3-2) was het in Eindhoven tijd voor positief denken. “Wij blijven in de race voor de titel”, zei de winnende coach Robson. In zijn hart wist hij wel beter. PSV zal in de slotfase van de competitie Romario en Vanenburg, die over twee weken weer inzetbaar is, hard nodig hebben om eerste te kunnen blijven.

SVV dankte zaterdagavond veel aan doelman Joop Hiele. De nationale reservedoelman hield de stand draaglijk. De koploper werkte hard, viel tomeloos aan, maar de acties waren te voorspelbaar. Een knap afstandsschot van Barendse (2-1) direct na rust gaf het wankele zelfvertrouwen van de kampioenskandidaat een knauw. De aanvallende acties werden verkrampter, al kwam de overwinning nooit in gevaar. In de 77ste minuut kopte Ellerman 3-1 in. Minder dan een minuut later werd het 3-2. Breetveld struikelde over zijn eigen benen, maar Van der Niet zag er een overtreding van Popescu in en kende een strafschop toe, die door opnieuw Barendse dankbaar werd benut.