Aantal onderscheidingen neemt af tot ruim 2.200

DEN HAAG, 29 APRIL. Ruim 2.200 Nederlanders en buitenlanders krijgen dit jaar ter gelegenheid van koninginnedag een koninklijke onderscheiding.

Dat zijn er volgens de Kanselarij der Nederlandse Orden minder dan vorig jaar, toen bijna 3.000 mensen werden onderscheiden.

Elk jaar krijgen tussentijds ongeveer evenveel mensen een lintje uitgereikt. In 1990 waren het er in totaal zo'n 5.700.

De hoogste onderscheiding, het commandeurschap in de Orde van de Nederlandse Leeuw, valt dit jaar drie Nederlanders te beurt: het Eerste-Kamerlid E. Veder-Smit, de commissaris van de koningin in Gelderland, ing. M. de Bruijne, en de directeur-generaal Landelijke Gebieden en Kwaliteitszorg van het ministerie van natuurbeheer, mr. J.P. van Zutphen. De oud-ambassadeur in Bagdad, dr. N. van Dam (inmiddels in Kairo) wordt officier in de Orde van Oranje-Nassau, bij bevordering.

Ook de ambassadeur in Koeweit, drs. J. Veling, en eskadercommandant A. van Gurp van de Nederlandse marineschepen in de Golf krijgen een onderscheiding.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw worden onder anderen de president van de Amsterdamse rechtbank, mr. B.J.

Asscher, drs. J.H. Simons (lid van de Eerste Kamer), A. van Erp en D. Eisma (beiden Tweede Kamer) en de burgemeester van Den Haag, mr.dr. A.J.E Havermans en televisiepresentator Koos Postema.

Burgemeester G.F. Eijgelaar van Lemsterland weigerde een onderscheiding. “Ik ben niet tegen koninklijke onderscheidingen, als het maar om een onderscheiding gaat en niet om automatisme”, aldus Eijgelaar.