'The only real people on tv' opnieuw in Nederland

'The Simpsons'. RTL4, zondagavond 17.35-18.00u.

De tekenfilm-familie The Simpsons keert terug op de Nederlandstalige televisie. De komende zesentwintig weken zendt RTL4 elke zondag een aflevering uit over de familie uit Springfield, USA, in Amerika bekend als 'the only real people on tv'. Zoon Bart Simpson, vader Homer, moeder Marge, dochter Liza en baby Maggie proberen opnieuw in de gunst te komen van de Nederlandse kijkers. Vorig jaar zond RTL4 al een aantal afleveringen van de in Amerika en Engeland razend populaire tekenfilmserie uit, maar die trokken teleurstellend weinig kijkers.

Dit in tegenstelling tot het lijflied van Bart Simpson 'Do the Bart Man' dat ook hier tot de hitparade doordrong, wellicht mede door de begeleidende videoclip.

De commerciele omroep heeft de serie nu door geluidsstudio Peter Joosten laten nasynchroniseren. Dit is wonderwel gelukt. De stemmen klinken natuurlijk en liggen dicht in de buurt van het origineel. De stem van Bart, die in Amerika door een vrouw werd ingesproken (Nancy Cartwright) wordt ook in het Nederlands door een vrouw (Greet Mans) vertolkt. Al is het jammer zijn originele uitspraken te moeten missen ('Eat my shorts!', 'Don't have a cow man!', 'Whoa, mama!'), na enige minuten kijken realiseer je je nauwelijks dat er een nagesynchroniseerde Bart aan het woord is.

The Simpsons zijn een creatie van de Amerikaanse tekenaar Mart Groening, die zijn eigen omgeving als inspiratiebron gebruikte. De 37-jarige Groening denkt dat het succes van de tekenfilmserie grotendeels te danken is aan het feit dat de Simpsons totaal niet aantrekkelijk of charmant zijn. “Zo veel in onze cultuur is ontworpen om je afgunstig te maken. Bij de Simpsons heb je daar totaal geen last van. Bart (anagram van 'brat' - dondersteen - red.) herinnert veel mensen aan hun afschuwelijke jongere broertje. Ik bedoel, ik heb nog nooit iemand ontmoet die mij heeft gezegd 'weet je, ik ben precies Bart Simpson”', aldus Groening in het tijdschrift Rolling Stone.

De Simpsons waren voor het eerst te zien als een soort entr'act in de Tracy Ullman show, maar hadden zo'n succes dat zij in januari 1990 een eigen tv-programma kregen. Dat staat nu hoog in de Amerikaanse top twintig van meest bekeken televisieprogramma's. Uit kostenoogpunt wordt de bewerkelijke serie grotendeels vervaardigd in een Zuid-Koreaanse tekenfilmstudio, waar ongeveer 150 tekenaars de films maken aan de hand van tevoren ingesproken teksten.

Met het succes kwam in Amerika ook de kritiek op de serie los. De Amerikaanse nucleaire industrie tekende protest aan tegen het gedrag van vader Homer, die in zijn functie van operator in een kerncentrale nogal slordig met radio-actieve stoffen omgaat. Scholen verboden het dragen van Bart Simpson-T-shirts met teksten als 'Underachiever. And proud of it, man!' of 'I'm Bart Simpson. Who the hell are you?' en 'I didn't do it. Nobody saw me do it. You can't prove anything'.

Deze protesten hebben de populariteit van de serie bij de Amerikaanse kinderen - en volwassenen - nauwelijks aangetast, zodat de Simpsons er nu aan toe zijn Nederland te veroveren.

    • Dik Rondeltap