Samenwerking doet sigarenboer goed

ROTTERDAM, 27 APRIL. De Nederlandse sigarenwinkeliers hebben sombere jaren achter de rug en velen zullen aan de toekomst evenmin vreugde beleven. Sinds 1986 zijn zo'n 800 sigarenboeren uit de handel gestapt, terwijl de resterende 2600 geteisterd blijven door onzekerheid over de tabaksconsumptie, lage marges en verlies van marktaandeel aan supermarkten.

Dat blijkt uit een studie naar de tabaksdetailhandel die het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) heeft verricht. Het instituut constateert dat de circa 440 winkels die lid zijn geworden van inkoop- of franchise-organisaties boeken gemiddeld betere resultaten boeken dan branchegenoten die niet willen samenwerken.

De verkoop van tabakswaren is voor 37 procent in handen van de levensmiddelenhandel, en komt nog slechts 35 procent voor rekening van de gespecialiseerde tabakswinkel. Horeca en benzinestations tekenen voor het grootste deel van het restant.

Om te overleven heeft ruim 60 procent van de tabakswinkels het leveringspakket al uitgebreid met tijdschriften, snoep, wenskaarten en de verkoop van loten en strippenkaarten. Het EIM verwacht dat het aantal verkopers van uitsluitend tabakswaren in kleine steden en dorpen drastisch zal afnemen.

's Lands grootste sigarenproducent, Ebas Nederland, fabrikant van La Paz, Willem II, Justus van Maurik is niet verontrust door deze ontwikkeling, zegt directeur F. Vogels van Ebas.

Vorig jaar zijn ongeveer 500 miljoen sigaren in Nederland verkocht en daarmee is de jarenlange afname van het verkoopvolume beeindigd.

Verbetering van omzet en rendement moet nu vooral komen van de 'betere' sigaar. In die strategie past hoogwaardig dienstbetoon aan consumenten, met hulp van ter zake kundige winkeliers.

“Ik heb er geen moeite mee dat winkels verdwijnen die geen recht van bestaan hebben”, aldus Vogels. “Het gaat hier vooral om wat wij 'papa-mama-winkels' noemen - winkels waarvan je je soms afvraagt of ze open zijn, waar mama met het schort voor komt helpen en waar papa een bijbaantje bij de PTT heeft.”

De Ebas-directeur meent dat gebrek aan professionalisme vanzelf zal leiden tot verdwijning van wat het EIM iets eleganter omschrijft als 'voorkamerwinkels'. Hij wijst erop dat sommigen voor anderhalf, twee jaar voorraad in huis hebben. “Het geld dat daarin is gestoken, hadden ze beter op de bank kunnen zetten.”

Vogels schat dat op dit moment 500 sigarenwinkeliers goed bezig zijn.