New York Times levert zelfkritiek

NEW YORK, 27 APRIL. De Amerikaanse New York Times heeft gisteren in een hoofdartikel aan zelfkritiek gedaan in verband met de publikatie van de identiteit en achtergrond van een jonge vrouw die zegt door een lid van de familie Kennedy te zijn verkracht.

Het gewraakte artikel heeft tot een storm van kritiek geleid van de zijde van vrouwengroepen, verkrachtingssslachtoffers en ook redacteuren van de krant zelf. Het omvatte niet alleen de naam van het slachtoffer, maar somde ook haar snelheidsovertredingen op, meldde dat ze een buitenechtelijk kind had en stelde dat ze een “wild trekje”

had. De krant stelt nu dat duidelijk had moeten worden geschreven dat haar verleden niets zegt over haar getuigenis over haar ervaringen met William Kennedy Smith, een neef van senator Edward Kennedy die haar naar haar zeggen tijdens een nachtelijk bezoek aan een huis van de Kennedy's in Palm Beach heeft verkracht. Veel lezers waren tot de conclusie gekomen dat de New York Times haar verhaal betwistte.

De krant ging overigens niet zover zich te verontschuldigen voor het noemen van haar naam - een andere omstreden zaak. Volgens een lid van de hoofdredactie zou het verzwijgen van haar naam een loos gebaar zijn geweest, omdat velen al wisten om wie het ging. En “we maken er geen gewoonte van onze lezers informatie te onthouden ten bate van onze public relations”.

In een ander artikel meldde de krant gisteren dat de affaire een levendig debat binnen de redactie heeft losgemaakt. Hoofdredacteur Max Frankel sprak van een “crisis, omdat velen denken dat de Times zijn idealen heeft verraden”. Ongeveer 100 redacteuren van de Times hebben een protest tegen het omstreden verhaal ondertekend. (Reuter, AFP)