Kenny Rogers: de oude brombeer maakt het nu al te flauw en grijs

Concert: Kenny Rogers. Gehoord: 26-4 Congresgebouw, Den Haag

Liedjes als Ruby, don't take your love to town en Lucille behoren tot de klassiekers uit het popverleden, niet in het minst vanwege de melodramatische lading die Kenny Rogers er met zijn diep-donkerbruine stem aan gaf. Ooit vierde hij triomfen in de Amerikaanse pop-, country- en rhythm & blues-hitparades met zijn groep The First Edition, als solo-artiest of in duet met coryfee[e]n als Dolly Parton of Sheena Easton. Nu het hem minder voor de wind gaat, ziet de grijzende brombeer zich genoodzaakt om in een kikkerland als het onze op oude roem te teren. De magische klank van bovengenoemde songtitels helpt hij ongewild om zeep, want door ingrijpende keeloperaties en langdurige engagementen in het kitsch-paradijs Las Vegas is Rogers nog slechts een schaduw van zijn vroegere zelf.

Niemand kan het de 51-jarige Texaan kwalijk nemen, dat hij zijn toevlucht neemt tot de trucjes die een Amerikaans entertainer ten dienste staan om het een publiek van leeftijdsgenoten naar de zin te maken. Hij vertelt flauwe grappen die verwijzen naar de borstomvang van Dolly Parton en de psychedelische teksten die hij in 1968 nog zonder blikken of blozen zong, neemt bloemetjes aan van de dames die brutaal genoeg zijn om van hun stoelen op te staan en haast zich na een voorzichtig nummertje rock & roll te vermelden dat hij niet van plan is om de hele avond zo wild te doen. Minder verheffend is de manier waarop Rogers zijn publiek toespreekt, alsof hij optreedt voor een bejaardenmiddag waar iedereen onder de 50 tot het personeel behoort. In die gezapige sfeer mag zachtjes worden meegezongen met de berustende ballades en kan er lekker gek gedaan worden op de maat van een beschamende Bo Diddley-persiflage.

e blij mogen zijn met het uurtje dat hij voor ons heeft gereserveerd. Zijn soulsongs missen bezieling, de hitsuccessen worden afgeraffeld en zijn romantiek is van bordkarton. In Lionel Ritchie's Lady zet hij het onvaste vibrato nog eens extra dik aan, want al is hij slecht bij stem, hij kan nog altijd sympathie wekken bij de dames.

    • Jan Vollaard