Japanse bank weigert rente te verlagen

TOKIO, 27 APRIL. De Japanse financiele bureaucratie weigert haar strakke monetaire beleid onder Amerikaanse druk los te laten. President Bush deed deze week en dringend beroep op Japan om zijn rentetarieven te verlagen.

Volgens Yoshia Suzuki, voormalig bestuurslid van de Bank of Japan, (BoJ) zal de Japanse Centrale Bank pas op zijn vroegst halverwege dit jaar besluiten tot een discontoverlaging. Bronnen rondom de BoJ zeggen dat de Bank in een lastig parket zit. Ze wil de inflatie bestrijden, die zich via de buitensporig hoge grondprijzen als een olievt, worden al loonsverhogingen geboden van 6 a 7 procent, ongekend voor Japan.

Deze zullen worden afgewenteld op de prijzen. De BoJ opereert op het scherp van de snede. Als ze te lang vasthoudt aan de hoge rente dreigt de expansieve investeringsgroei in elkaar te storten. Verlaagt ze de rente te snel, dan loopt de Bank het gevaar dat de gronspeculatie weer de kop opsteekt en de inflatie verder aanwakkert.

    • Paul Friese