Frankrijk wil binding munt Afrika ecu

PARIJS, 27 APRIL. Frankrijk wil dat de CFA, de met de Franse franc verbonden munteenheid van veertien Afrikaanse landen, wordt gekoppeld aan de ecu als in de Europese Gemeenschap een monetaire unie tot stand gekomen is. De Franse minister van economie en financien Pierre Beregovoy zei dit op een bijeenkomst met de ministers van financien van deze Afrikaanse landen in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Fasso.

Op de bijeenkomst die traditioneel vooraf gaat aan de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), bepleitte de Franse bewindsman vorming van een economische en monetaire unie in de zogeheten CFA-franc-zone die de landen van voormalig Frans Noordwest-Afrika alsmede de eilandengroep Comoren omvat. Beregovoy meent dat de recente democratisering in sommige West-Afrikaanse landen “vereist dat de monetaire autoriteiten vanuit een nieuw gezichtspunt naar de financiele en sociale problemen van Afrika kijken”. De Afrikaanse landen vrezen dat het IMF zal aandringen op verdere besparingen aangezien de Duitse hereniging, de reconstructie in de Golf en het Amerikaanse begrotingstekort veel kapitaal opslokken.