Falende Hooman voelt zich in de steek gelaten

CHIBA, 27 APRIL. Mirjam Hooman-Kloppenburg verkeerde op het Top 12-tafeltennistoernooi te Den Bosch in een superieure vorm. In de rug gedekt door haar prive-coach Frits Kantebeen werden zeven Europese topspelers gedeklasseerd. Bij de wereldtitelstrijd in Chiba, nauwelijks drie maanden later, verloor de 25-jarige speelster tot nog toe alle acht individuele duels in het landentoernooi, zonder ook maar een game te winnen.

Teamgenote Bettine Vriesekoop, met wie Hooman slechts drie dubbels won, kon het zware karwei in de eerste categorie niet alleen klaren.

Gisteren werd de voor onmogelijk gehouden degradatie naar de tweede categorie in vroegtijdig stadium een feit door nederlagen tegen Japan (2-3) en Frankrijk (1-3).

Twee dagen hield Hooman een verklaring voor zich. Ze klaagde over een koude start en mijmerde over vormgroei. Na het duel met Frankrijk, waarin ze door coach Dusan Tigerman aan de kant werd gelaten, kwam het hoge woord eruit. Hooman voelt zich de laatste weken door alles en iedereen in de steek gelaten. De onverholen aversie binnen de bond en de nationale selectie tegen haar vertrouwensman Kantebeen heeft Hooman dermate aangegrepen dat ze zichzelf niet meer is.

“Kantebeen wordt door vrijwel niemand geaccepteerd”, aldus Hooman. “Hij krijgt geen greintje krediet. Achter onze rug worden allerlei lelijke dingen gezegd. Dat trek ik me enorm aan. Vanaf het moment dat Frits zich in het trainingskamp in Taiwan bij de selectie voegde, voelde ik me niet meer op mijn gemak. Ik heb me voortdurend aangepast, om de vrede in de groep te bewaren. Het tafeltennis is daardoor bij mij volledig op het tweede plan geraakt.”

Technisch directeur Vlieg toonde begrip voor Hooman, maar onderstreepte dat niemand iets te verwijten valt. “Wij hebben niet om Kantebeen gevraagd. In het belang van Mirjam zijn wij akkoord gegaan met zijn aanwezigheid. Duidelijk is geworden, dat zij met de huidige constructie geen raad weet. Mirjam is te veel met de begeleiding van Kantebeen bezig. Ze speelt niet onbevangen.”

Hooman verwacht niet bij het individuele toernooi, dat donderdag begint, weer te schitteren. “Ik heb een flinke deuk opgelopen. Ik heb tijd nodig om alles te verwerken. Dit is de eerste en laatste keer dat Frits en ik op deze manier samenwerken.”

De Nederlandse mannenploeg doorbrak gistermiddag de nederlaagserie door de Sovjet-Unie met 3-1 te verslaan. De formatie heeft de kans op lijfsbehoud in de eerste categorie nu weer in eigen hand.