Den Haag begint onderzoek naar misbruik subsidie

DEN HAAG, 27 APRIL. Het Haagse gemeentebestuur begint een onderzoek naar mogelijk misbruik van subsidiegeld in het Haagse sociaal-cultureel werk.

Het richt zich daarbij op de Stichting Haags Sociaal-cultureel werk (SHS), de grootste welzijnskoepel van de stad, en haar voorloper, de SSK (Stichting Samenwerkende klub- en buurthuizen). Dat heeft verantwoordelijk wethouder A. van Kampen gezegd in een reactie op een artikel in NRC Handelsblad van vandaag.

Daarin melden verscheidene (oud-)SHS-medewerkers en gemeenteambtenaren dat medewerkers en directie van de SHS en de SSK misbruik hebben gemaakt van subsidie. Dat zou onder andere zijn gebeurd door reizen naar Israel, de VS, Canada, Japan en het Verre Oosten gedeeltelijk te financieren uit middelen die volgens de gemeentelijke accountantsdienst dienden te worden besteed aan sociaal-culturele activiteiten. De directeur van de beide stichtingen, J. Reitsma, bestrijdt dat.

Verscheidene topambtenaren, die mede-verantwoordelijk waren voor de subsidiering van het sociaal-cultureel werk, maakten de reizen mee.

Onder hen bevond zich D. Gabor, nu staatssecretaris van landbouw en natuurbeheer, tot 1983 werkzaam op de afdeling kabinetszaken van de gemeente Den Haag. Gabor (CDA) wordt in een nooit geopenbaard stuk van de accountantsdienst een “vanuit gemeentelijk oogpunt gevaarlijke opstelling” verweten.

Gabor zegt desgevraagd een dat het accountantsrapport alleen over de reis naar Israel gaat en dat hij deze reis “mede op verzoek van het toenmalige college van burgemeester en wethouders heeft meegemaakt”

ter voorbereiding van een andere reis van de toenmalige burgemeester Schols naar Israel. “Of de kosten van die reis alleen door de stichting zijn betaald kan ik mij niet herinneren. Als hoofd van de afdeling kabinetszaken was ik niet direct betrokken bij de subsidiering van de SSK”, zegt Gabor.

    • Tom-Jan Meeus
    • Henk Kool