Cindu alweer belaagd door aandeelhouder

ROTTERDAM, 27 APRIL. Tussen het bestuur en de grootaandeelhouder van Cindu International, het vroegere Cindu Key & Kramer (CKK), is opnieuw een conflict gerezen over de zeggenschap binnen het bedrijf.

De Belgische zakenman W.G. Wilford - die via zijn Luxemburgse beleggingsmaatschappij C. Investments 75 procent van het aandelenkapitaal van Cindu International in handen heeft - wil meer dan de ene plaats in de raad van commissarissen, die hem eerder dit jaar werd toegewezen. Hij wil de volledige zeggenschap verkrijgen over de onderneming, niet goedschiks, dan kwaadschiks, zo is uit betrouwbare bron vernomen.

Twee jaar geleden probeerde de Brabantse ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen tevergeefs de controle te krijgen over Cindu. De Belg Wilford zou nu in totaal 95 procent van het aandelenkapitaal van Cindu International achter zich hebben en hij zou er niet voor terugschrikken het bedrijf van de beurs te halen - alleen maar om zeggenschap over het bedrijf te kunnen krijgen. Wilford heeft een maand geleden de advocaten S.R Schuit en J.D. Kleyn (Loeff & Van der Ploeg) in de arm genomen die nu een krijgsstrategie uitdokteren.

Het beursgenoteerde CKK, dat enkele maanden geleden werd omgedoopt in Cindu International, maakte vorig jaar een winst van 15,5 miljoen. Het bedrijf houdt zich ondermeer bezig met chemie en isolatie.

Zelf wil Wilford weinig over de kwestie kwijt. Hij bevestigt op zeer gespannen voet te staan met zijn medecommissarissen. Tijdens de laatste commissarissenvergadering heeft hij de raad laten weten dat hij, grootaandeelhouder en commissaris, zich niet de mond laat snoeren.

De voorzitter van de raad van commissarissen, prof. dr. L. Kympers, zegt dat hij als commissaris met meer rekening moet houden dan met alleen de belangen van aandeelhouders (lees: Wilford). “We hebben een aantal maatregelen genomen om aan de verlangens van de heer Wilford tegemoet te komen. Maar Wilford is ongeduldig. We proberen in de best mogelijke verhoudingen in gesprek te blijven. Maar hij wenst meer.”

Kympers maakt een vergelijking met het Rotterdamse bedrijf Nedlloyd, waarover de Noor Torstein Hagen op het ogenblik zeggenschap probeert te krijgen. Meer in zijn algemeenheid: “We zitten in Nederland in een overgangssituatie waarbij niet duidelijk is wie nu eigenlijk eigenaar is.”

Het conflict betekent waarschijnlijk dat Cindu International opnieuw een onzekere tijd tegemoet gaat. J. van den Nieuwenhuyzen, directeur en grootaandeelhouder van het beursgenoteerde Begemann, heeft jarenlang tevergeefs geprobeerd zeggenschap te verwerven over Cindu Key & Kramer, in de hoop zijn handen te kunnen leggen op de CKK-divisie Key & Kramer Coatings, het pijpbekledingsbedrijf dat goed zou aansluiten bij Begemann's eigen activiteiten.

Volgens Van den Nieuwenhuyzen bezat Begeman op een gegeven moment meer dan 80 procent van de aandelen CKK en was het mogelijk geweest om het verzet tegen overneming met geweld te breken. “Maar we wilden geen onvriendelijke overname”, blikte Van den Nieuwenhuyzen begin deze maand nog terug. Hij verkocht het pakket CKK-aandelen in 1989 en 1990 fasegewijs met een winst van meer dan 30 miljoen gulden.

Toen Wilford afgelopen zomer een pakket van 51 procent van Van den Nieuwenhuyzen overnam, liet hij meteen weten een meerderheid in de raad van commissarissen te willen hebben, gezien zijn grote belang in het bedrijf. Hij reageerde aanvankelijk vrij laconiek toen hij enkele maanden geleden een van de vijf commissariaten kreeg toebedeeld. “Ik ben tevreden met een plaats (...) Mensen kunnen niet zomaar in een klap een 100 procent ommekeer doen.” Hij zou zijn zeggenschap geleidelijk uitbreiden.

Dit laatste nu valt hem zwaar. Binnen de raad van commissarissen zou hij voortdurend worden weggestemd. Wilford zegt zich er zich nog steeds mateloos over te kunnen opwinden dat hij feitelijk niets te zeggen heeft over het bedrijf dat voor driekwart van hem is.

    • Geert van Asbeck