Carmine Coppola, maker van filmmuziek, overleden

LOS ANGELES, 27 APRIL. De Amerikaanse componist en dirigent Carmine Coppola, de vader van de filmregisseur Francis Ford Coppola, is gisteren op 80-jarige leeftijd in Los Angeles overleden na een beroerte. Carmine Coppola kreeg samen met Nino Rota in 1974 een Oscar voor de muziek van The Godfather Part II, geregisseerd door Francis Ford Coppola.

Carmine Coppola, die fluit en compositie studeerde aan de Juilliard School of Music in New York, dirigeerde ook Broadway-musicals als Kismet en Once Upon a Mattress. Hij was eerste fluitist in het Detroit Symphony Orchestra en speelde later ook onder Arturo Toscanini in het NBC-Symphony Orchestra. In Hollywood werkte Coppola met zijn zoon aan de verfilming van de musical Finian's Rainbow en schreef de muziek voor films als Apocalypse Now, The Outsiders, Gardens of Stone en The Black Stallion. Carmine Coppola componeerde ook de muziek bij de stomme Franse film Napoleon van Abel Gance en dirigeerde live-uitvoeringen daarvan in overal ter wereld, onder andere ook in ons land met het Brabants Orkest.