Basketbalinstituut Den Bosch kan weer enkele jaren vooruit

DEN BOSCH, 27 APRIL. Nashua Lasers Den Bosch heeft met de komst van een nieuwe sponsor voorkomen dat de roemrijke historie van Nederlands succesvolste basketbalclub rigoreus zou worden afgekapt. Het voortbestaan is met minimaal drie jaar verlengd nu een principe-overeenkomst is bereikt met de geldschieter, die binnenkort naar buiten treedt. Vanavond kan Den Bosch bij winst op Computerij Meppel ook in sportief opzicht verder in de toekomst blikken. Na de zege van woensdag (113-94) lonkt immers een optreden in de tweede ronde van de play-offs.

Geruime tijd zag het ernaar uit dat Den Bosch een vroegtijdige dood zou sterven toen de huidige sponsor Nashua na twaalf jaar in december zijn vertrek aankondigde. De enige Nederlandse club met internationale allure leek daardoor af te stevenen op een afscheid waarbij slechts een aantal mooie herinneringen zou resteren. In totaal behaalde de club tussen 1979 en 1989 negen landstitels en bereikte het team bovendien de Europa Cup II-finale.

Die successen van het tot basketbalinstituut uitgegroeide Den Bosch zijn er de oorzaak van dat de club in een roes belandde waaruit men niet meer leek te ontwaken. “Als je altijd wint denk je al snel dat je niet meer stuk kunt. De klap kwam dan ook extra hard aan toen we hoorden dat Nashua zou stoppen als sponsor. Hier is nooit stilgestaan bij die mogelijkheid. In het verleden was het steeds: 'Ach, we hebben Nashua nog wel een paar jaar, wat kan ons gebeuren?' Nu blijkt dat Den Bosch niet alert genoeg is, dat een toekomstvisie ontbreekt. We moeten ons spiegelen aan bijvoorbeeld Ajax. Dat had al een nieuwe geldschieter toen TDK bekendmaakte dat het er mee ophield”, legt speler Jos Kuipers de vinger op de zere plek.

De 29-jarige forward is inmiddels aan zijn achtste seizoen bezig bij Den Bosch. Hij maakte de gloriejaren van nabij mee, maar is nu een van de weinigen die erop hamert dat niet langer op de oude successen kan worden geteerd. “Die tijd waarin we bijna alles wonnen is voorbij, leuk voor je plakboek maar je hebt er verder niks aan”, aldus Kuipers, die de laatste tijd niet alleen zijn collega's maar ook het publiek wakker probeert te schudden.

In de visie van Kuipers moet Den Bosch ten eerste een veel actiever pr-beleid voeren om de binding met het publiek niet te verliezen.

Woensdagavond kwamen duizend man af op de confrontatie met Meppel. De harde kern van de supporters gaf via verschillende spandoeken ('Nashua wint de Cup, de Bossche spelers zonder club') in ieder geval blijk van betrokkenheid maar moest daartoe wel eerst worden aangezet. In dat kader wendde Kuipers zich een dag voor de wedstrijd tegen Meppel persoonlijk tot de Bossche supporters. Zonder zich met de spitsvondige teksten te bemoeien, hielp Kuipers een handje mee door de letters in te kleuren. “Dinsdag ben ik naar het pleintje gegaan waar zo'n groepje supporters rondhangt. Ik heb ze toen gevraagd waar ze in godsnaam mee bezig waren. 'Elke wedstrijd komen jullie met toeters en bellen lawaai maken maar ondertussen laten jullie de club mooi kapot gaan', zei ik. Dat heeft kennelijk indruk gemaakt”, vertelt Kuipers, die ervan overtuigd is dat sporthal De Maaspoort (capaciteit: 4000 mensen) in de nabije toekomst moeiteloos moet kunnen worden gevuld.

“De hal staat in een nieuwbouwwijk waar straks 30.000 mensen wonen. Het grootste gedeelte daarvan bestaat uit jeugd, die moet je met een actief beleid toch gemakkelijk warm krijgen voor basketbal?”

Kuipers, wiens affiniteit met het Bossche basketbal in de loop der jaren tot stand is gekomen, roemt de aanpak van coach Roy Leysner.

Deze slaagde er in enkele maanden tijd in om een familiesfeer onder spelers en leiding te creeren. “De interactie tussen coach en spelersgroep verloopt nu optimaal. In het verleden hadden we teveel talenten die hun eigen weg gingen. Het is de verdienste van Leysner dat zij nu naar elkaar en naar de coach luisteren.”

De onderwijzer regeert met strenge hand over de groep spelers die hij zegt op basketbaltechnisch gebied niets meer bij te kunnen brengen maar op het mentale vlak nog kan 'kneden'. De coach vergeleek woensdag na afloop van de wedstrijd tegen Meppel het aantal assists van zijn ploeg met die van de tegenstander (32 tegen 10) en concludeerde daaruit voorzichtig dat zijn aanpak de beoogde eensgezindheid heeft gekweekt. Dat daarbij ook slachtoffers vallen ondervond Jerry Steenmetz inmiddels aan den lijve. De speler liet zich vorige week enkele kritische uitspraken ontlokken door een journalist en werd onmiddellijk uit de selectie verbannen. De club ontving deze week een brief waarin de vader van de jeugdige speler aankondigt een civielrechtelijke procedure aan te spannen.