Afrikanen bedreigd door hongersnood

LONDEN-NAIROBI, 27 APRIL. In Afrika worden ten minste 27 miljoen mensen, van wie de helft kinderen, bedreigd door hongersnood als gevolg van droogte en oorlog.

Dat heeft de Britse hulporganisatie Save the Children gisteren in Londen bekendgemaakt. Volgens de organisatie wordt de situatie nog verergerd doordat de aandacht van de wereld op dit moment gericht is op problemen die zich elders in de wereld voordoen. De ernstigste problemen doen zich voor in het noordoosten van het Afrikaanse continent: Ethiopie, Soedan en Somalie. Maar ook in veel landen in het zuiden wordt honger geleden. In het zuidelijk deel van Afrika is de voedselsituatie het nijpendst in Mozambique, Malawi en Angola. In alle genoemde landen wordt de toevoer van voedsel en medicijnen ernstig bemoeilijkt door slepende militaire conflicten tussen regeringslegers en opstandelingen.

Somalische rebellen, verenigd in de uit het noorden afkomstige Somalische Nationale Beweging (SNM), hebben gisteren een klemmend beroep gedaan op Westerse regeringen om extra noodhulp te verlenen. In het noorden van het land zouden al enkele duizenden mensen ten gevolge van honger zijn overleden. De SNM, die bijna het gehele noorden van Somalie in handen heeft, draagt een grote mate van verantwoordelijkheid voor de val van president Mohamed Siad Barre in januari van dit jaar. (AP, AFP, Reuter)