Zeer lange straffen in spraakmakend Frans proces

PARIJS, 26 APRIL. Twee jonge parachutisten zijn door een rechtbank in Toulouse veroordeeld tot levenslang wegens moord en verkrachting van twee jonge vrouwen en een twaalfjarig meisje en moord op een 62-jarige man, met de bepaling dat ze pas na dertig jaar voor strafvermindering in aanmerking komen.

Twee andere jonge parachutisten - gevieren vormden ze een koelbloedige bende - kregen eveneens levenslang. Maar deze twee kunnen voor de gebruikelijke vermindering van strafoplegging in aanmerking komen.

Dertig jaar gevangenis is een uitzonderlijk vonnis in Frankrijk. Slechts een andere Fransman, veroordeeld wegens enkele moorden en overvallen, is deze straf opgelegd, de zwaarste die de Franse strafwet kent.

De jury van het hof van assisen van het departement Haut-Garonne in Toulouse vonniste conform de eis van de officier van justitie. “Ze hebben de dood gegeven, hun rest het leven en dat is het enige, en niet meer dat u hen kunt laten”, zei hij in zijn requisitoir.

De vier jonge parachutisten, die overigens nooit sprongen maar alleen parachutes opvouwden, pikten in een half jaar de twee jonge vrouwen, 23 en 18 jaar en, min of meer bij vergissing, een meisje van twaalf op straat op, mishandelden en verkrachtten hen en brachten ze vervolgens met messteken of door wurging om het leven “omdat ze geen sporen wilden nalaten”. De lijken werden in auto's achtergelaten die in brand werden gestoken. Een van hen schoot later nog een bejaarde bewaker dood.

Gedurende het negen dagen durende proces dat in Frankrijk grote aandacht trok, vertoonden de verdachten geen spoor van emotie. Het viertal dat ook op grote schaal diefstallen pleegde, beperkte zich tot korte antwoorden op vragen en slechts een hunner bracht het tot een aarzelende spijtbetuiging. De ouders van de slachtoffers en hun advocaten vragen zich nog steeds af hoe vier jonge recruten kennelijk ongehinderd door controle in de kazerne hun gang konden gaan, want tijdens het proces bleef dit aspect geheel buiten schot.