WHO slaat alarm over cholera in Latijns Amerika

GENEVE, 26 APRIL. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft een taakgroep opgericht om de cholera-epidemie die nu in Latijns Amerika woedt onder controle te brengen.

"De alarmerende snelheid waarmee de epidemie zich uitbreidt vereist een snel en beslissend antwoord", aldus WHO-directeur Hiroshi Nakajima gisteren, die om internationale hulp vroeg voor het project. Volgens de WHO-directeur is cholera op zichzelf "een beheersbare ziekte", die echter oncontroleerbaar wordt door economische. sociale en hygienische factoren. Doel van de taakgroep is nieuwe cholerahaarden sneller te ontdekken en te bestrijden. De WHO gaat samenwerken met de regeringen van de getroffen landen, onder meer bij het opzetten van schonere drinkwatervoorzieningen en riolering. Op dit gebied heeft de WHO de afgelopen maand met 60 miljoen dollar Peru gesteund.

Peru, de grootste cholerahaard, heeft tot nu toe officieel meer dan 160.000 patienten gemeld, van wie 1.148 zijn overleden. De epidemie dreigt zich te verspreiden over heel Latijns Amerika. Een kwart van de bevolking van Latijns Amerika zou het risico lopen de ziekte te krijgen. In de landen die Peru omringen zijn eveneens dodelijke slachtoffers gemeld. Ecuador noemt 97 doden, Colombia twee, Chili 15 en en Brazilie officieel vijf. In Argentinie overleed gisteren de eerste cholera-patient. (Reuter)