VS roepen diplomaten terug uit Addis Abeba

NAIROBI, 26 APRIL. Hevige gevechten ten westen van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba leiden tot paniek in de diplomatieke gemeenschap aldaar.

De Amerikanen trekken al hun ambassadepersoneel, behalve de zaakgelastigde en zijn drie assistenten, uit het land terug. Andere Westerse ambassades overwegen gelijksoortige maatregelen.

Het Ethiopische Revolutionaire Democratische Volksfront (EPRDF) zegt de stad Ambo, 120 kilometer ten westen van de hoofdstad te hebben ingenomen. Ook zou een grote wapenfabriek bij het nabijgelegen Hormat door het verzet zijn veroverd. De regering ontkent dit. Onafhankelijke berichten spreken van hevige gevechten in het gebied. Nog nooit eerder kwamen rebellen zo dicht in de buurt van de hoofdstad.

Tussen Ambo en Addis Abeba heeft het regeringsleger weliswaar geen defensielinie, maar het terrein is er vlak en kaal zodat de rebellen er gemakkelijk ten prooi kunnen vallen aan bommenwerpers van het regeringsleger. Bovendien wordt de aanvoerlijn voor wapens en materieel voor de rebellen steeds langer en moeilijker begaanbaar.

Het EPRDF wordt, hoewel het zichzelf een overkoepelende organisatie noemt, gedomineerd door Tigreeers. In Addis Abeba leven vooral Amharen. Het is dus nog maar de vraag of het EPRDF met open armen wordt ontvangen. Het leven in de hoofdstad ging vanochtend zijn normale gang. Alle bedrijven openden hun deuren en van grootschalige paniek was geen sprake.

De veiligheidstroepen richtten straatversperringen op om een betere controle te kunnen uitoefenen op de bevolking. De tactiek van de rebellen tot nu toe was om 's nachts de stad te infiltreren om vervolgens van binnen uit strijd te leveren met de regeringstroepen.

Het begin deze week gelanceerde vredesinitiatief van het Ethiopische parlement is afgewezen door het EPRDF en het Eritrese Volksbevrijdingsfront (EPLF). Het parlement stelt onder meer een staakt-het-vuren voor en een ronde tafelconferentie met alle strijdende partijen.

    • Koert Lindijer