Vietnam krijgt na 16 jaar weer hulp uit de VS

WASHINGTON, 26 APRIL. Voor de eerste maal sinds het einde van de Vietnam-oorlog in 1975 zullen de Verenigde Staten Vietnam financiele steun geven. Hanoi krijgt medische hulp ter waarde van een miljoen dollar.

Richard Solomon, de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken, heeft dit gisteren bekendgemaakt. De hulp bestaat voornamelijk uit kunstmatige ledematen voor kinderen die het slachtoffer zijn van achtergebleven bommen en mijnen uit de oorlog.

De mededeling van Solomon is het tweede signaal binnen een week van toenadering tussen de VS en Vietnam. Begin deze week kondigden beide landen de opening van een Amerikaans bureau in Hanoi aan dat zich zal bezighouden met humanitaire kwesties en het zoeken naar de 2.278 Amerikaanse militairen die nog als vermist te boek staan.

Na de overwinning van het communistische Noord-Vietnam op het pro-Amerikaanse Zuid-Vietnam op 30 april 1975 verbrak Washington alle banden met Vietnam. De handel van Amerikaanse bedrijven met Vietnam is sindsdien verboden. Volgens Solomon, die in de Amerikaanse regering is belast met Oostaziatische aangelegenheden, zullen de VS en Vietnam de samenwerking op humanitair gebied de komende tijd uitbreiden, maar hij onderstreepte dat het geven van hulp en het openen van het kantoor nog niet het begin betekenen van een definitief herstel van de betrekkingen tussen beide landen.

Twee weken geleden besprak Solomon met de Vietnamese ambassadeur bij de Verenigde Naties het aangaan van nieuwe banden, maar Hanoi zal hiervoor aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Een daarvan is Vietnamese medewerking voor het bereiken van vrede in het buurland Cambodja en een einde aan alle militaire betrokkenheid van Vietnam bij de Cambodjaanse burgeroorlog.

Washington eist ook een snellere opheldering over het lot van de vermiste Amerikanen. Solomon toonde zich hierover gisteren niet tevreden. “De medewerking is verbeterd, maar de Vietnamezen zullen zich meer moeten inspannen om tot de resultaten te komen die wij zoeken”, aldus Solomon.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren gezegd dat Vietnam een “voorbeeldig” programma van economische hervormingen heeft opgezet en dat het land het verdient opnieuw internationale hulp te krijgen. Michel Camdessus, de voorzitter van het IMF, zei dat het Vietnamese bewind streeft naar het invoeren van een markt-economie en dat de eerste signalen uit het land zeer positief zijn. Camdessus prees Hanoi voor zijn inspanningen en zei te hopen dat de internationale gemeenschap opnieuw financiele hulp wil geven aan Vietnam. (AP, Reuter, UPI)