Verbazing over koers Hoogovens op rustig Damrak

ROTTERDAM, 26 APRIL. Beurshandelaren verbaasden zich vanmorgen over de koerswinst van Hoogovens na het sluiten van een 'duur' cao-akkoord. Op het Damrak resteerde verder een verdeelde stemming bij zeer dunne handel.

AMSTERDAM Het was vanmorgen onduidelijk in welke richting de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs zich ontwikkelden.

“Beleggers zijn hun gevoel voor richting kwijt en staan massaal aan de zijlijn”, aldus een hoekman. Ook het naderende weekeinde en Koninginnedag aanstaande dinsdag speelden daarbij een rol.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 96,0 punten, stond om 13.00 uur op een verlies van 0,2 punt.

Het staal- en aluminiumconcern Hoogovens, dat gisteren 2,40 gulden won op 61,40 gulden, was om 12.30 uur 1,40 gulden hoger. Na een week van stakingen kon het concern gisteren eindelijk melden dat een cao-akkoord is afgesloten. De koerswinst van Hoogovens kwam toch enigszins onverwacht omdat beurhandelaren over het algemeen het uit de VS afkomstige principe “never sell on a strike” huldigen. De verwachting was daarom dat na beendiging van het cao-conflict een stroom verkooporders zou loskomen.

Commissionairs en banken tonen zich in hun publikaties zeker op de korte termijn somber over Hoogovens, dat vorige week het jaarverslag publiceerde. De loonstijging van 3,25 procent, die in het cao-akkoord is overeen gekomen, is wat dat betreft geen postieve ontwikkeling.

Verzekeraar Amev, die gisteren sloot op 58,50 gulden, was om 12.30 uur 0,40 gulden lager na het bericht dat de netto winst in 1990 is gestegen tot 502 miljoen gulden, tegen 489 miljoen in 1989. Het cijfer over 1989 werd aangepast als gevolg van een toepassing van andere boekhoudkundige principes.

Amev fuseerde in december met de Belgische groep AG tot de Amev- VSB-AG groep. Maar de twee ondernemingen houden hun activiteiten nog altijd gescheiden. De geconsolideerde groepswinst steeg naar 909 miljoen gulden, tegen pro forma 884 miljoen in 1989. “Voor zover we op dit moment kunnen beoordelen stellen de resultaten van Amev enigszins teleur”, aldus een handelaar.

In dezelfde sector stonds Aegon, dat gisteren sloot op 127,00 gulden, om 12.30 uur op een verlies van tachtig cent. Internationale Nederlanden Groep (slot: 52,90 gulden) won veertig cent op 53,30 gulden.

Bij de internationals, die over het algemeen lager noteerden, viel het koersverlies op van Unilever, dat gisteren twintig cent lager sloot op 164,70 gulden. De koers van Unilever, waarvan de winstprognose door verscheidene effectenanalisten naar beneden is bijgesteld, stond om 12.30 uur op een verlies van 2,40 gulden.

Opvallend was vanmorgen dat de chemiewaarden zich niets aantrokken van de halvering van de kwartaalwinst van het Britse ICI. DSM, dat gisteren 1,10 gulden steeg op 113,80 gulden, stond om 12.30 uur op een verlies van twee dubbeltjes. Het chemieconcern komt volgende week donderdag met de kwartaalwinst. Akzo, waarvan de kwartaalwinst gisteren meeviel, was dertig cent lager op 115,30 gulden.

Pirelli (slot 20,30 gulden), genoteerd op de lokale markt, trok zich niets aan van de teleurstellende winstontwikkeling bij een buitenlandse collega (Goodyear). Om 12.30 uur stond het aandeel op een winst van een gulden.

In de drankensector deed Bols, dat de laatste weken bezig is met een opmars, het weer goed. Bols (slot 207,50), dat een Spaanse sherryproducent heeft overgenomen, stond om 12.30 uur op een winst van een gulden.

De koersen van de Nederlandse staatsobligaties waren vanmorgen lager nadat het ministerie van financien de koers van de toonbankuitgifte met twintig cent naar beneden bijstelde op 99,55, goed voor een rendement van 8,55 procent. In tegenstelling tot gisteren was er veel belangstelling voor de nieuwe staatslening. Handelaren met 'short'

posities moesten daarop overgaan op dekkingsaankopen.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren een woelige sessie af met scherpe koersverliezen. Beleggers zochten tevergeefs naar vaste grond in een moeras van onzekerheden over de economie en bedrijfsresultaten. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 28 punten lager op 2.921. De aandelenomzet was bescheiden met 167 miljoen stuks.

LONDEN de aandelenkoersen in Londen stegen vanmorgen licht bij geringe aandelenomzetten. De aandelen van waterbedrijven, die de afgelopen tijd waren achtergebleven bij de overige koersen, stegen scherp als gevolg van speculatieve aankopen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.482,1, stond om 12.30 uur op een winst van 1,6 punt.

FRANKFURT De koersen in Frankfurt, gisteren als een van de weinige beurzen vast gestemd, stegen direct na opening 0,6 procent bij relatief drukke handel, maar moesten daarna weer terrein prijsgeven.

De belangstelling kwam vooral van buitenlandse beleggers en binnenlandse beleggingsfondsen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op op 1.620,45, stond om 12.30 uur op een verlies van 0,24 punt.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger na een flauwe sessie. Index-gerelateerde en arbitrage-aankopen van beleggingsfondsen stuwden het Nikkei-225-koersgemiddelde 84,82 punten tot 26.123,68 bij een aandelenomzet van 300 miljoen stuks.