Van Dam: herstelplan moet PvdA van ondergang redden

HILVERSUM, 26 APRIL. Een inhoudelijk herstelplan en een reorganisatie van de partij moeten de PvdA redden. Dat zegt drs. M. van Dam, voorzitter van de Vara, oud-Kamerlid en oud-bewindsman voor de PvdA in de serie vraaggesprekken over de toekomst van de PvdA in deze krant.

Van Dam zegt dat de diepte van de crisis in de partij “niet ernstig genoeg genomen kan worden”. Hij durft er zijn hand niet voor in het vuur te steken dat de partij nog te redden is. Het proces van herstel gaat jaren duren, meent hij.

Van Dam sluit zich aan bij de koers die partijvoorzitter Sint woensdag in deze krant uitstippelde. Zij meent dat voor de PvdA koopkrachtbehoud niet langer de toetssteen van al het beleid moet zijn. Van Dam vindt dat de partij die “loopgraaf” al had moeten verlaten tijdens het tweede kabinet-Van Agt. Ook de koppeling tussen lonen en uitkeringen noemt hij een achterhaald standpunt.

De PvdA is een “conservatieve, starre en zeurderige partij” geworden en loopt volgens Van Dam zo'n vijftien jaar achter bij de ontwikkeling van de samenleving. Hij steunt Sints pleidooi om de partij meer af te stemmen op een flexibele samenleving, met mondige burgers die tot zelfstandig kiezen in staat zijn. De problemen met de WAO zouden kunnen worden opgelost door nieuwe gevallen op een totaal andere manier te behandelen dan diegenen die al een uitkering ontvangen.

Sint zei gisteravond in het NOS-journaal dat het kabinet deze zomer resultaten moet boeken met het werkgelegenheidsbeleid. Lukt dat niet, dan moet de partij overwegen het kabinet te verlaten. Vice-premier Kok zei gisteren in Amsterdam dat de verzorgingsstaat moet worden vernieuwd tot een “meer houdbare, meer gevarieerde en flexibele sociale rechtsstaat”.