Schadeclaim ingediend tegen Noro

ROTTERDAM, 26 APRIL. Een groep kritische aandeelhouders van het particuliere beleggingsfonds Noro heeft een schadeclaim ingediend bij de directie van Noro omdat de beheerder van het fonds, John Fentener van Vlissingen, zichzelf ten koste van zijn aandeelhouders zou hebben bevoordeeld.

Dit meldt het maandablad Quote. De woordvoerder van Noro wil geen enkel commentaar geven. De advocaat van het beleggingsfonds, P.N.

Wakkie, ontkent het bestaan van een claim.

Noro is het grootste particuliere beleggingsfonds in Nederland en beheert zo'n zeven miljard gulden vermogen van institutionele beleggers en zeshonderd zeer vermogende particulieren. Maar kostbare avonturen in het Amerikaans en Britse onroerendgoed hebben het vertrouwen in het fonds aangetast. Het optreden van Fentener van Vlissingen.

Vorig jaar stelden een aantal grote aandeelhouders een onderzoekscommissie in onder leiding van H. Koster, voormalig minister van defensie en oud-vice-voorzitter van de VDD. De commissie heeft haar onderzoek inmiddels afgerond en zal het rapport op de komende aandeelhoudersvergadering 14 mei presenteren. Het valt niet uit te sluiten dat de onderzoekscommissie nog voor de komende aandeelhoudersvergadering overeenstemming bereikt met Fentener van Vlissingen overeenstemming bereikt over de schadeclaim van 50 miljoen dollar.

Quote illustreert met voorbeelden dat Fentener van Vlissingen zich zou hebben verrijkt ten koste van andere aandeelhouders Noro. Fentener van Vlissingen, telg uit een van de rijkste families in Nederland, zou zelf via het Zwitserse fonds OCM een prive belang hebben genomen in de indirecte Noro-deelneming New Cavendish Estate, een Brits beursfonds.

Fentener van Vlissingen, beheerder van Noro, zou zijn prive belang kort na de beurskrach van oktober 1987 andere Noro-aandeelhouders in de maag hebben gesplitst. Op deze manier zou Fentener van Vlissingen een persoonlijk verlies hebben afgewenteld op aandeelhouders Noro, zonder dat deze daar iets van af wisten.