Naar de drukkerij I

Donderdag 11 april werd ik op school om half twaalf afgehaald door redacteur Bernard Hulsman.

Met de fiets naar de tram, met de tram naar station Lelylaan, met de trein naar Rotterdam CS (daar zag ik het tot nu toe hoogste kantoorgebouw van Nederland), met de taxi naar ons einddoel: de Waalhaven. Daar staat de drukkerij van deze krant. De taxichauffeur was lekker aan het opscheppen over Rotterdam.

De rondleiding begon om half twee. De groep van de Rietveldacademie was een half uur te laat. We kregen wat te drinken van de receptioniste. Bij het binnenkomen zag ik een oude drukpers met kleine loden lettertjes, de tekst klopte niet. Nu gaat het wel anders. Op de redacties doet de computer alles. Alle verhalen, alle advertenties gaan door de computer. In de breedte van een krantekolom komt het uit de computer. Dan worden de pagina's geschikt, alle stukken gesneden en opgeplakt, de foto's ook. De voorpagina is als laatste aan de beurt.

De pagina's waren van tevoren al ingeschetst. Binnen een minuut is - als eenmaal alles is ingesteld - de hele pagina overgeseind naar de drukkerij.

Om te beginnen zag ik een negatief op de grootte van een pagina uit een machine rollen, iemand haalde met een stift witte puntjes weg, het werd een hele nette pagina. Wij zeiden: “Daar is nog een puntje en daar nog een.” Met dat negatief wordt een foto gemaakt op een aluminiumpersplaat. De hele pagina zie je dan: letters wit, achtergrond groen. Het gaat dan via een rupsband in een andere machine: de lettertjes worden groen, de achtergrond wit. Alles wordt afgespoeld en opgedroogd, ook in die machine. Dan gaan de platen via een liftensysteem naar beneden, naar de drukpersen. De voorpagina komt weer als laatste, zodat het laatst nieuws, als het heel belangrijk is nog ingevoerd kan worden. Hoe de kleurenfoto's worden afgedrukt kan ik niet zo goed uitleggen. Bij de drukpersen stonden we achter glas, het was een indrukwekkend gezicht al die ronddraaiende rollen om je heen.

Langzaam beginnen de rollen en cilinders van de persen te draaien. De volgende keer hoor je meer, over hoe snel wel, de persen onze stukken af kunnen drukken.

    • Willem-Jurphaas van Rietschoten