Kartonsector verdacht van kartelafspraken

BRUSSEL, 26 APRIL. Ambtenaren van de Europese Commissie hebben deze week invallen gedaan bij vijftien kartonfabrieken in vier EG-lidstaten om na te gaan of er sprake is van kartelvorming in de kartonindustrie.

Dat heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt. De woordvoerder van de Commissie wilde geen namen van bedrijven noemen, alleen dat de onderzoeken op dinsdagavond en woensdag hebben plaatsgehad in kantoren in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

In de meeste gevallen gaat het om filialen van buiten de EG gevestigde bedrijven, zoals Feldmuhle AG, dat voor een deel het eigendom is van het Zweedse bedrijf Stora Kopparbergs Bergslags AB. In Nederland is een inval gedaan bij het bedrijf Mayr-Melnhof Eerbeek. Deze kartonfabrikant werd op 1 januari 1990 van KNP overgenomen door de Oostenrijkse producent van vouwkarton Mayr-Melnhof.

Financieel-directeur Wanschers bevestigde vanmorgen desgevraagd dat eerder deze week EG-ambtenaren bij het bedrijf in Eerbeek langs zijn geweest en een onderzoek naar mogelijke kartelvorming hebben ingesteld. Wanschers beschouwt de aanklacht als “onterecht”.

In december vorig jaar heeft de British Printing Industries Federation de Europese Commissie gevraagd een onderzoek in te stellen naar mogelijke kartelvorming in de kartonindustrie nadat de grootste fabrikanten tegelijkertijd overeenkomstige prijsverhogingen hadden aangekondigd.

De Europese Commissie heeft het recht om bedrijven die zich aan kartelvorming schuldig maken een boete op te leggen die gelijk is aan 10 procent van hun jaarlijkse omzet. Vorig jaar kregen het Belgische Solvay en het Britse Imperial Chemical Industries (ICI) hoge boetes wegens illegale prijsafspraken over de verkoop van soda.

Solvay kreeg een boete van 30 miljoen ECU (69 miljoen gulden), terwijl ICI 17 miljoen ECU (39 miljoen gulden) moest betalen. De bedrijven zijn daartegen in beroep gegaan.