Iraakse troepen hebben de stad Zakho verlaten

ZAKHO-WASHINGTON, 26 APRIL. Naar schatting 700 Iraakse militairen hebben de Noordiraakse stad Zakho, waar veel Koerdische vluchtelingen uit Turkije aankomen, verlaten. De Britse kolonel Graham Kerr heeft dit vanmorgen gezegd. Vijftig Iraakse politiemannen zouden zijn achtergebleven. Britse en Amerikaanse mariniers patrouilleerden vandaag door de straten van Zakho, tot grote vreugde van de bevolking.

De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties ontving gisteren een ultimatum namens de VS, Frankrijk en Groot-Brittannie waarin stond dat de Iraakse troepen zich “binnen enkele dagen” moesten terugtrekken tot enkele kilometers buiten de stad. De ambassadeur van Irak bij de VN, Abdul al-Anbari reageerde snel door te zeggen dat Bagdad met die eis zou instemmen.

Bij Zakho worden nu voorbereidingen getroffen voor de bouw van een tweede vluchtelingenkamp. Veel Koerden weigerden tot nu toe uit angst voor de Iraakse militairen de Turkse bergen te verlaten. Ook de voorlopige overeenkomst die Koerdische leiders woensdag met de Iraakse president Saddam Hussein sloten heeft de meesten niet gerustgesteld. De Koerdische delegatie-leider Talabani zei vandaag dat met Bagdad nog geen akkoord is gesloten en dat er nog verdere onderhandelingen zullen worden gevoerd.

De Amerikaanse minister van defensie Dick Cheney sloot gisteren niet uit dat extra troepen zullen worden gestuurd om de Koerden te beschermen indien de dreiging van het Iraakse regeringsleger aanhoudt. In het gebied verblijven nu meer dan 7.000 Amerikaanse, Britse, Franse en Nederlandse troepen en Cheney zei dat zonodig snel versterkingen kunnen worden gestuurd.

Omar Bakhet, een hoge functionaris van de Verenigde Naties, heeft gisteren na een bezoek aan Iran gezegd dat daar dagelijks 2.000 gevluchte Koerden sterven wegens een gebrek aan hulp en dat de situatie met de dag erger wordt.

Amerikaanse bronnen houden het dodental onder de Koerden in het Turks-Iraakse grensgebied op ruim 500 per dag. (AP, Reuter)