In Litouwen weer gebouwen bezet door Sovjet-leger

MOSKOU, 26 APRIL. Troepen van het Sovjet-leger hebben gisteren in de Baltische republiek Litouwen een twaalftal gebouwen bezet, waaronder verscheidene technische scholen, een kledingfabriek, een hotel en een sportcomplex.

Dit is gisteravond in het parlement van Litouwen bekendgemaakt. De ingenomen gebouwen zouden alle toebehoren aan een militaire organisatie, DOSAAF, die valt onder verantwoordelijkheid van het Russische ministerie van defensie. Het Litouwse parlementlid Algimantas Norvilas, noemde de bezettingsactie gisteren “karakteristiek voor het Sovjet-Leger”.

De spanningen in Litouwen zijn sinds het gewapende ingrijpen door Sovjet-troepen in januari van dit jaar steeds verder opgelopen. Het legeroptreden van gisteren had plaats in ten minste acht steden. De meeste van de ingenomen gebouwen werden meteen ontruimd. Bij de acties vielen voor zover bekend geen doden of gewonden. Woordvoerders van de leger-eenheden zeiden gisteren te handelen in opdracht van de Russische minister van defensie, Dmitri Jazov.

Eergisteren kwamen er vanuit een voorstad van Vilnius berichten als zouden Sovjet-troepen een belangrijke bank hebben belegerd. De actie zou in gang zijn gezet in nauw overleg met minister van binnenlandse zaken Boris Pugo. Daarnaast zou de top van de bank zelf om een ingrijpen van het leger hebben gevraagd. Diverse parlementariers zeiden gisteren deze verklaring “te betwijfelen”.

De president van Litouwen, Vytautas Landsbergis, heeft gisteren in een telefoongesprek met regeringsvertegenwoordigers in Moskou zijn verontrusting uitgesproken over de acties van het Sovjet-leger. Een woordvoerder van het onafhankelijke parlement liet gisteren weten dat het leger ervoor zorgt dat de spanning in Litouwen oploopt. “De mogelijkheid van een gewapend conflict is weer iets dichterbij gekomen”, aldus de zegsman. (AP, AFP)