Europees compromis over standaard HDTV

ROTTERDAM, 26 APRIL. Het conflict over de manier waarop in de EG toekomsttelevisie, HDTV, moet worden ingevoerd is geeindigd in een compromis. De weg voor HDTV - breder en scherper beeld - zal geeffend worden door een consortium van betrokken ondernemingen. Dat heeft de EG-Commissaris voor technologie Mario Pandolfi bekendgemaakt.

De ontwerpers van de nieuwe technische standaard, Philips en Thomson, wilden onmiddellijke invoering van de zogenoemde D2MAC-standaard. Dat is een tussenstandaard die vooraf moet gaan aan de uiteindelijke Europese variant van High Defenition Television, HDMAC. De exploitanten van satelliettelevisie, het Luxemburgse SES-Astra en de Britse omroeper British Sky Broadcasting (BSkyB), wilden de invoering uitstellen. Zij waren bevreesd voor kapitaalvernietiging.

De strijdende partijen zijn overeengekomen dat gedurende een onbekende periode de nieuwe D2MAC als de bestaande standaard, PAL, naast elkaar zullen worden gebruikt. Details over het akkoord moeten nog worden uitgewerkt. Zo heeft BSkyB een vergoeding geeist van 5 miljoen pond per tv-kanaal als Europese wetgeving het uitzenden in twee standaarden zou voorschrijven.

Tot nu hoeft het station van Rupert Murdoch TV-programma's niet in twee varianten uit te zenden. Murdoch vond een gat in een TV-richtlijn van de Europese commmissie. De richtlijn, die nu vernieuwd moet worden, bepaalde dat alle omroepsatellieten verplicht zouden worden uit te zenden in de D2MAC. Murdoch zendt echter uit via een telecommunicatiesatelliet die niet onder de richtlijn valt.

Voor de TV-fabrikanten is een soepele invoering van HDTV op de middellange termijn van levensbelang. Op de korte termijn zijn ze gebrand een zo breed mogelijke invoering van D2MAC omdat ze langzaam beginnen met de verkoop van de eerste televisietoestellen die gedeeltelijk volgens de toekomstige normen werken.

De Europese HDMAC-norm werd ontwikkeld in antwoord op de Japans MUSE-norm. Als Europese samenwerking bij de invoering van de nieuwe TV faalt, bestaat het risico dat de Japanners hun norm op zullen leggen.

Dat zou het einde kunnen betekenen van de Europese televisie-industrie. De Europese markt voor HDTV wordt geschat op 150 miljard dollar.