Crisis Hooman hoofdoorzaak afgang Nederland

CHIBA, 26 APRIL. Met hoge verwachtingen begon het Nederlands vrouwenteam in Chiba aan de wereldtitelstrijd tafeltennis. Technisch directeur Jan Vlieg hoopte in het landentoernooi op een medaille. De triomfen van Mirjam Hooman en Bettine Vriesekoop tijdens het laatste Top 12-toernooi in Den Bosch rechtvaardigden dat optimisme. Twee wedstrijden voor het einde ziet de realiteit er heel anders uit. De vijfde opeenvolgende nederlaag vanochtend tegen het gastland Japan (2-3) heeft vrijwel zeker degradatie uit de eerste categorie tot gevolg. De vrouwenploeg speelt sinds 1983 op het hoogste niveau. In die acht jaar haalde de ploeg twee keer brons.

Slechts met een (onwaarschijnlijke) verliespartij van Roemenie tegen het eveneens nog puntloze Amerikaanse team behoudt Oranje een geringe ontsnappingskans. De mannenploeg, die vanochtend tegen Polen de vierde nederlaag (1-3) incasseerde, staat er al even slecht voor.

Vrouwen-coach Dusan Tigerman, wiens positie ter discussie staat, heeft de moed al opgegeven. De bedaarde ex-Joegoslaaf gunt het vermoeide en aangeslagen duo Hooman -Vriesekoop in de resterende wedstrijden tegen Frankrijk en de Verenigde Staten rust. Gerdie Keen en Emily Noor, die in Chiba nog niet in actie kwamen, krijgen de gelegenheid hun kwaliteiten te tonen en ritme en ervaring op te doen.

Nederland was in het zenuwslopende marathonduel met Japan slechts een punt verwijderd van de eerste overwinning. Vriesekoop, die langzaam in vorm lijkt te komen, had in de vierde partij tegen Hoshino de winst voor het grijpen. In de derde game veroverde ze vier matchpoints. De kleine Japanse, de nummer veertien van de wereld, krabbelde echter terug tot 20-20. Het gelijkmakende punt kwam tot stand na een schitterende rally, waarin Vriesekoop voortdurend het initiatief had.

Met 20-22 dwong Hoshino alsnog de vijfde partij af.

Op dat moment beseften de ingewijden, dat Nederland verloren was. Van de mentaal kwetsbare Hooman kon in het laatste en beslissende duel tegen Yamashita, die eerder van Vriesekoop had verloren, geen wonderen worden verwacht. De nummer 47 van de wereld zegevierde met 21-18 en 21-13 betrekkelijk simpel. Voor Hooman was het de achtste nederlaag in het enkelspel. De nationale kampioene heeft in Chiba individueel nog geen game gewonnen. Het dubbelspel met Vriesekoop leverde slechts drie overwinningen op.

De nakende afgang van de vrouwenploeg moet voor een groot deel aan de diepe vorm- en mentaliteitscrisis bij Hooman worden toegeschreven. De 25-jarige anti-held is in Chiba nog altijd in gevecht met zichzelf.

Zelfs prive-coach Frits Kantebeen, op uitdrukkelijk verzoek van Hooman in Japan aanwezig, slaagt er niet in zijn beschermeling over het dode punt te helpen. De Scylla-speelster kan de prestatiedruk nog altijd niet aan. Haar indrukwekkende zege in Den Bosch in het Top Twaalf-toernooi heeft Hooman allerminst bevrijd. Ze is in Chiba weer een twijfelaar, wanhopig op zoek naar het juiste ritme.

Vriesekoop speelt tot dusver evenmin op topniveau, maar bij vlagen toont ze haar nog immer aanwezige klasse. Gisteravond behaalde de voormalige Europese kampioene de mooiste zege sinds haar rentree als international. In de openingspartij van het duel met Korea (1-3) versloeg Vriesekoop op onnavolgbare wijze Li Bun Hui, de nummer drie van de wereldranglijst. Na 8-21 in de eerste game gooide de Amsterdamse studente alle remmen los. Met 21-17 en 21-10 blufte Vriesekoop de hautaine Koreaanse volledig af. Tegen Hyun Jung Hwa, de nummer vijf van de wereld, kon ze later die stunt niet herhalen.

De mannenploeg blijft grossieren in kansloze nederlagen. Het Oranje-trio verloor in recordtijd van titelkandidaat China (0-3) en had weinig tegen het eveneens nog ongeslagen Polen in te brengen.

Routinier Grubba, de nummer drie van de wereld, was voor Keen en Heister veel te sterk. Het jeugdige duo was ook in het dubbelspel tegen Kucharski-Skierski machteloos. Het punt van Nederland kwam op naam van Paul Haldan, die Kucharski in twee games versloeg.

De formatie van Vlieg moet in de resterende drie wedstrijden tegen de Sovjet-Unie, Tsjechoslowakije en Hongarije minimaal twee keer winnen om zich te handhaven in de eerste categorie. Gezien de huidige krachtsverhoudingen hoort de mannenploeg op het hoogste niveau niet thuis.