Bundesbank: Duitse groei daalt dit jaar tot 2,5 pct

ROTTERDAM, 26 APRIL. De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, verwacht dat de economische groei in het westen van Duitsland dit jaar zal dalen tot 2,5 procent tegen 4,5 procent in 1990. De bank ziet voor het oostelijk deel van Duitsland “geen aanwijzingen dat de scherpe economische terugval aan een einde is gekomen”. Dat schrijft de bank in het jaarverslag over 1990.

De bank verdedigt de hoge Duitse rente met de noodzaak de spaarzin van de bevolking op een hoog peil te houden. De wederopbouw van de voormalige DDR moet niet met het bijdrukken van geld worden gefinancierd. De bevolking zal ervoor moeten sparen. De Bundesbank hekelt in haar verslag de regering in Bonn die de staatsschuld afgelopen jaar met 90 miljard mark liet oplopen en zo boven de 1.000 miljard mark uitkwam.

De Bundesbank acht een hoge rente ook noodzakelijk voor de steun aan de D-mark. De centrale banken die deelnemen aan het Europese Monetaire Systeem (EMS), het stelsel van binnen smalle marges schommelende wisselkoersen, hebben vorig jaar bij interventies voor 34,1 miljard Duitse marken ingekocht tegen 20,4 miljard in 1989. De Bundesbank schrijft de stijging toe aan de opvang van een “tijdelijke zwakte”

van de D-mark vorig jaar.