Bonn of Berlijn (2)

Na de door de Duitsers ge wonnen voetbalfinale in Italie raakte ik op het vliegveld van Rome in gesprek met een enthousiaste Duitse voetbalfan. Een bereisde veertiger, die ook nog over andere zaken kon praten dan 'die Mannschaft'.

Na mijn verontrusting gedeeld te hebben over de onlusten in Berlijn na het behaalde wereldkampioenschap was zijn repliek: Wij zijn bang, dat er heel wat neo-nazi's daar opduiken. Direct er na kwam het gesprek op het thema 'Hauptstadt'.

Het leuke was, dat het juist een Duitse voetbalenthousiast was, die verwees naar de situatie in ons land. Bij jullie is Amsterdam toch de hoofdstad en zetelt de regering toch in Den Haag? Bij ons heet Bonn een vriendelijk dorp, terwijl Den Haag toch ook doorgaat voor “mooiste dorp van Europa”.

Wat let ons, kon hij er nog aan toevoegen. Het zal uw correspondent in Duitsland, de heer Bik als oud-voetbalbestuurder deugd doen, dat er ook uit voetbalkringen wel eens verstandige dingen gezegd worden. Ook voor de heer Van Amerongen zou dit een kleine eye-opener kunnen zijn.

    • J. Sonneveld