Bonden eisen duidelijkheid over toekomst Volvo Car

DEN HAAG, 26 APRIL. De vakbonden willen dat minister Andriessen (economische zaken) op korte termijn duidelijkheid verschaft over de toekomst van Volvo Car BV.

De bonden zijn gisteren op het departement door topambtenaar Van der Harst vertrouwelijk ingelicht over de onderhandelingen met Volvo Zweden en het Japanse Mitsubishi. De bonden tonen zich bezorgder dan Kamerleden die ook zijn geinformeerd.

Bij de bonden staat voorop dat Volvo Car BV geen pure assemblagefabriek mag worden, wanneer de Nederlandse staat, Volvo Zweden en het Japanse Mitsubishi elk voor een derde in het bedrijf zullen deelnemen. Nu heeft de staat nog 70 procent van de aandelen. De resterende 30 procent is in handen van Volvo Zweden. Eind volgende week zullen de drie partners een intentieverklaring tekenen. Volgens bestuurder Van Os van de Unie BLHP moet minister Andriessen dan duidelijkheid geven. “Hij heeft zelf al eens gezegd dat Volvo Car geen schroevedraaierfabriek mag worden. Wij willen hem aan die woorden houden.” Bestuurder Van Rees van de Industriebond FNV vindt dat de bewindsman publiekelijk moet aangeven “welke zaken nog moeten worden ingevuld voor een definitief akkoord.”

Volgens Van Rees zijn de zorgen die de vakbonden hebben nauwelijks minder geworden na het gesprek op Economische Zaken. Hij toonde zich dan ook enigszins verbaasd over eerdere positieve uitlatingen van Kamerleden. “Er zullen wel ontwikkelingsactiviteiten in Helmond en Born blijven. Maar wat is de kwantiteit en de kwaliteit van die activiteiten. Daar moet de discussie de komende maanden nog over gaan.” Volgens van Rees is het op dit punt “nog geen gelopen race”.

Hetzelfde geldt naar zijn mening voor de commerciele activiteiten. Volgens Van Os moet Volvo Car misschien al blij zijn als er enkele “local offices” in Nederland blijven. De bonden hadden al eerder gevraagd om “spijkerharde” garanties over prijsstelling en marketing van produkten van Volvo Car.

Volgens de bonden is duidelijkheid ook nodig, omdat volgende maand het bureau McKinsey met een rapport komt over verbetering van de efficiency bij Volvo Car. Het kan volgens de bonden niet zo zijn dat op grond van dit rapport zekerheid wordt verschaft voor bepaalde werkgelegenheid, terwijl later alsnog banen moeten verdwijnen.