Beatrix: wees blij met vrede en vrijheid

BERLIJN, 26 APRIL. Ondanks de huidige “uitzonderlijk moeilijke omstandigheden” moeten de bewoners van de vroegere DDR volgens koningin Beatrix niet de ogen sluiten voor wat zij al hebben bereikt: een leven in vrede en vrijheid.

De Oostduitse bevolking heeft er grotendeels zelf voor gezorgd dat zij daarmee terugkreeg “wat iedere samenleving in onze wereld als het hoogste goed beschouwt”, aldus de koningin gisteravond aan een diner dat Bondspresident Richard von Weizsacker in zijn Berlijnse residentie Slot Bellevue aanbood. “Zij heeft aangetoond dat de menselijke waardigheid een kracht is die zich uiteindelijk niet laat onderdrukken.”

Aan het einde van de eerste dag van haar tweedaagse staatsbezoek benadrukte de Koningin in haar korte rede echter ook dat de Oostduitse bevolking niet kan verwachten dat de Duitse eenwording en de overgang naar de markteconomie “direct toegang geven tot een comfortabele toekomst”. “Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn onlosmakelijk verbonden. Vrijheid brengt geen veiligheid, vrijheid biedt kansen”, aldus de koningin.

De vroegere DDR dient volgens haar zo snel mogelijk “als gelijkwaardig gebied van de Bondsrepubliek zijn gerechtvaardigde plaats in Europa in te nemen. Dat is niet alleen de verwachting, maar ook het belang van Europa”, aldus koningin Beatrix.