Autotunnel onder Pyreneeen

PARIJS, 26 APRIL. Frankrijk en Spanje willen een tunnelverbinding onder het westelijk deel van de Pyreneeen aanleggen. Donderdag hebben beide landen een overeenkomst getekend voor de aanleg van een tunnel voor het autoverkeer onder de bergpas Somport (1632 meter hoogte). De tunnel krijgt een lengte van 8,6 kilometer.

Met de aanleg van de tunnel is een investeringsbedrag gemoeid van 166 miljoen dollar, waarvoor Spanje 68 procent op tafel legt en Frankrijk 32 procent. De verbinding moet in 1995 zijn voltooid. Tweederde van de tunnel komt te liggen op Spaans gebied. Door de tunnel worden de Franse stad Pau en de Spaanse stad Zaragoza rechtstreeks met elkaar verbonden. Nu is de weg via bergpassen zeker twee maanden per jaar wegens de sneeuwval voor het verkeer afgesloten.

De Europese Gemeenschap geeft beide landen ieder afzonderlijk 30 miljoen dollar. Verder praten beide landen ook nog over een verbinding onder het oostelijk gedeelte van de Pyreneeen, waardoor het verkeer tussen Toulouse en Barcelona wordt vergemakkelijkt. (Reuter)