Andriessen wil Oman korvetten verkopen

ROTTERDAM, 26 APRIL. Minister Koos Andriessen van Economische Zaken is vanmiddag 'in het geheim' naar Oman gereisd om daar onder meer te onderhandelen over de levering van een aantal Nederlandse korvetten voor de kustbewaking van deze Golfstaat. In zijn delegatie zitten behalve ambtenaren ook vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven.

Dit bericht is vanmorgen door een woordvoerder van Economische Zaken bevestigd. De grootste Nederlandse kanshebber op de order - met een geschatte waarde van enkele honderden miljoenen guldens - is de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen. Een woordvoerdster van De Schelde bevestigt dat tegelijk met de minister ook een delegatie van het bedrijf in Oman aanwezig is. Het Vlissingse bedrijf leverde in het verleden korvetten aan de Indonesische marine. Bij de eventuele levering van deze schepen aan Oman zou het om een gemoderniseerde versie gaan.

Tegelijk met de Nederlandse afvaardiging is dit weekeinde ook een Britse delegatie in Oman met hetzelfde doel. Verder ligt Frankrijk nog in de race voor de Omaanse order. Volgens een zegsman van Defensie in Den Haag zijn de Nederlandse kansen duidelijk aanwezig. “Maar ik wil niet zeggen dat wij koploper zijn. Er is sprake van stevige concurrentie”. Naar verluidt keert minister Andriessen maandagmorgen vroeg weer terug. Eind vorig jaar bracht staatssecretaris Van Voorst tot Voorst al een bezoek aan Oman.

Een marine-order zou voor De Schelde welkom zijn omdat de orderportefeuille met name voor de tweede helft van de jaren negentig er zeer mager uit ziet. Begin 1995 wordt namelijk de bouw van het achtste en laatste M-fregat voltooid terwijl pas omstreeks de eeuwwisseling de vervanging van de commando-fregatten Tromp en De Ruyter aan de orde is. In de tussenliggende jaren is De Schelde nog wel in de markt voor de bouw van een amfibisch schip voor het korps mariniers en een militair bevoorradingsschip.