Air France en Sabena willen samenwerken

PARIJS, 26 APRIL. Air France voert met Sabena overleg over mogelijke samenwerking. Dit zei de president van Air France, Bernard Attali, gisteren nadat hij de zware verliezen van de Franse staatsluchtvaartmaatschappij over 1990 had bekendgemaakt.

De groep Air France, die 81 werkmaatschappijen omvat, leed een verlies van 717 miljoen franc op een omzet van 56,8 miljard. De resultaten van de nationale Franse luchtvaartmaatschappij waren op zichzelf nog slechter: een verlies van 880 miljoen franc op een omzet van ruim 34 miljard franc. In l989 boekte Air France nog een winst van 685 miljoen franc.

Air France nam vorig jaar twee andere Franse luchtvaartmaatschappij over, UTA die op Afrika en Azie vliegt en Air Inter, die alleen in Frankrijk zelf opereert. UTA behaalde een hogere omzet en vervoerde bijna 10 procent meer passagiers maar leed niettemin een verlies van 460 miljoen franc. Hetzelfde deed zich voor bij Air Inter dat voor het eerst in zijn bestaan verlies leed (166 miljoen franc).

Attali zei dat 1990 een 'zwart jaar' was voor de gehele internationale luchtvaart die een globaal verlies van ca. 15 miljard franc (vijf miljard gulden) heeft geleden. Air France zag de kosten van brandstof vorig jaar met 480 miljoen franc stijgen, terwijl de daling van de waarde van de dollar en de yen de maatschappij 840 miljoen franc kostte.

De crisis in de luchtvaart is dit jaar nog groter geworden. De Golfcrisis kostte Air France gedurende de eerste drie maanden ruim een miljard gulden. De eerste drie weken van april was het aantal passagiers dat Air France vervoerde 14,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Sabena, de Belgische luchtvaartmaatschappij die vorig jaar een verlies van 400 miljoen gulden boekte, bevestigde vanochtend de gesprekken over samenwerking met Air France. In februari lanceerde Sabena-directeur Pierre Godfroid een plan voor herkapitalisering van Sabena. Geschat wordt dat tussen de 6 en 8 miljard Belgische frank (300-400 miljoen gulden) nodig is. Daarmee zou Sabena op korte termijn weer winstgevend zou kunnen worden. Voorwaarde is echter dat de Belgische staat het verlies van vorig jaar zou overnemen en dat Sabena nauw gaat samenwerken met een andere luchtvaartmaatschappij. Een poging om dergelijke samenwerking tot stand te brengen met British Airways en KLM is vorig jaar op niets uitgelopen.