Thijssenprijs jeugdboeken naar schrijver W. Hofman

DEN HAAG, 25 APRIL. De kinderboekenschrijver Wim Hofman (50) ontvangt de Theo Thijssenprijs van 1991. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs woensdag besloten.

De driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur bedraagt 25.000 gulden. De winnaar krijgt ook een beeldje, vervaardigd door de beeldend kunstenaar Hans Bayens.

Volgens de jury heeft Hofman de naoorlogse kinder- en jeugdliteratuur “op bijzondere wijze” verrijkt. “Niets is meer wat het was als het door zijn pen is aangeraakt. De beeldende kracht van zijn taal, de rijkdom aan klanken en zijn humor prikkelen de lezer en geven het gewone een buitengewone glans”, vond de jury, bestaande uit Joke Linders, Paul Biegel, Tine van Buul, Nettie Heimeriks en Rindert Kromhout.

Hofman, vroeger missionaris in Afrika, debuteerde in 1969 met Welwel de grote tovernaar. Hij werd gedurende zijn schrijverscarriere al ettelijke keren bekroond. Zo ontving hij in 1974 de Gouden Penseel voor Koning Wikkepokluk de merkwaardige zoekt een rijk. In 1977 volgde de Zilveren Griffel voor Wim, dat hetzelfde jaar ook bekroond werd met de Nienke van Hichtumprijs. In 1984 volgde de tweede Zilveren Griffel voor Aap en Beer.

In zijn boeken speelden aanvankelijk zijn vervreemdende pentekeningen een aan de tekst gelijke rol, later werden ze illustraties. De eerste boeken van Hofman zijn soms absurd, met veel tovenaars, monsters en koningen. Zijn latere werk is reeler en vaak triest van aard. In deze boeken krijgen kinderen te maken met ruziende ouders of vijandige andere kinderen.