Suzuki gaat auto's maken in Hongarije

ROTTERDAM, 25 APRIL. Suzuki gaat als eerste Japanse autofabrikant in Oost-Europa auto's produceren. President Osamu Suzuki heeft gisteren in Boedapest het contract getekend voor de produktie van jaarlijks 60.000 auto's.

Suzuki kiest voor Hongarije omdat het de meest markt-georienteerde economie van het voormalige Oostblok is en bovendien vrij is van binnenlandse concurrenten. Hongarije kent in tegenstelling tot veel andere landen in de regio geen eigen auto-industrie.

De fabriek in het plaatsje Esztergom wordt onderdeel van Hungary Magyar Suzuki, een joint-venture waar Suzuki een belang van veertig procent in neemt. Het Hongaarse consortium Autokonszern krijgt eveneens veertig procent. Elf procent gaat naar de Japanse handelsgroep C. Itoh en de resterende negen procent naar de International Finance Corporation in Washington.

Met een totale investering van 32 miljard yen (230 miljoen dollar) gaat het om de grootste joint venture in Hongarije. Eind volgend jaar zal de produktie starten van het bestaande model Suzuki swift, met 1,1 en 1,3 liter motoren. Bedoeling is dat de jaarlijkse produktie oploopt tot 60.000 auto's in 1997.