Spuugzat

Dat is net op tijd. Nog drie lessen en dan is het voorbij, voruber, salute, los ballos, de groeten, good riddens. Verschrikkelijk, wat een stelletje. Ik ben benieuwd wat het wordt met het centraal schriftelijk. Nou ja, meer dan de helft slaagt toch met de examens van tegenwoordig. Ik moet er niet aan denken dat ik ze volgend jaar allemaal weer zou hebben.

Ik had echt de beste voornemens hoor, in september. Je probeert het ieder jaar weer. Je denkt dat ze dat papiertje graag willen hebben. Ze zijn toch bijna volwassen? Of niet? Tja, je zou het niet zeggen.

Ik heb ze serieus toegesproken. ''Jongens en meisjes, het wordt een spannend jaar. Er wordt veel van je gevergd.'' Dat valt natuurlijk vreselijk mee als je ziet hoe sommigen slagen, maar je wilt ze een beetje oppeppen, nietwaar?

''Zet je beste beentje voor, dan heb je aan het eind van dit schooljaar een belangrijke mijlpaal in je leven bereikt.'' Nou, nou, nou, wat een paal.

''Wacht niet tot het laatste moment. Je moet nu aan de slag, nu meteen in september. Je zult zien dat het jaar omvliegt. Over een week of acht krijg je de eerste schoolonderzoeken al.''

Dan zit dat stel je zo aan te staren, dat een huiver je bekruipt. Dan zie ik de bui al hangen. Het gaat de laatste jaren toch altijd zo? Tot de eerste schoolonderzoeken voeren ze geen bal uit. Dan krijgen ze hun eerste cijfers. Weet je wat er daarna gebeurt? De goeden doen niks omdat ze toch goede cijfers hebben en de slechten doen niks omdat ze toch slechte cijfers hebben. Na Kerst doen ze niks omdat ze geen zin hebben, omdat school zo saai is.

Ze zijn niet echt lastig. Daar hoeven ze bij mij niet mee aan te komen. Ja, horkerig zijn ze wel natuurlijk. Maar goed, manieren leren, daar ben ik niet voor aangesteld. Je vraagt je af hoe hun ouders zich gedragen. Mij winden ze niet op. Ik moet nog langer mee. Ik doe m'n werk en daarmee uit. Niemand kan me er op betrappen, dat ik de stof niet behandeld zou hebben, dat ik ze niet alles voorgekauwd heb, dat ik ze niet gewaarschuwd zou hebben, dat ik het niet geprobeerd heb. Ik wil later geen gezeur aan m'n kop. Zo van: ''U was altijd ziek'' of ''Dat en dat hebt u nooit besproken''. Als ze daar mee aankomen, word ik link.

Een maand geleden begon de paniek, zeg. Men begon op te letten en vragen te stellen. Er zijn er die ik nauwelijks ken. Ja, er wordt vreselijk gespijbeld in het laatste jaar. Ik houd het niet meer in de gaten. Er is geen beginnen aan. Je loopt nog kans dat de schoolleiding zegt, dat je niet zo moeilijk moet doen. Aan die mensen heb je ook niks.

Nou ja, nog drie lessen. Het is alweer voorjaar. Wat gaat de tijd snel, he? We komen weer in de goede helft van het jaar. Er vallen vanaf volgende week 8 uren weg. Twee keer per week kan ik uitslapen, en ik heb een vrije middag. Het is wel nodig ook, want de tuin ziet er niet uit. Wat ga jij doen met de vakantie?

    • Rob Knoppert