Rechtbank: te lage boete voor Exxon

ANCHORAGE, 25 APRIL. De rechtbank van Achorage (Alaska) acht de boete van honderd miljoen dollar die oliemaatschappij Exxon wil betalen als regeling in de strafzaak over de olieramp voor de kust van Alaska te laag. Het bedrag is niet hoog genoeg om andere oliemaatschappijen van soortgelijke regelingen af te houden, aldus rechter Russell Holland.

,Ik ben bang dat er van deze boete een verkeerd signaal uitgaat. De boete suggereert dat olielozingen kosten met zich brengen die makkelijk te betalen zijn'', aldus de rechter.

Afgelopen maand kwamen Exxon en de Amerikaanse overheid overeen dat een boete van honderd miljoen dollar voldoende is om de zaak te regelen. Exxon zou verder een miljard dollar betalen voor de regeling van een civiele zaak die was aangespannen door de staat Alska. Deze regeling komt nu ook in gevaar.

Op 24 maart 1989 liep de olietanker Exxon Valdez voor de kust van Alaska aan de grond. Er stroomde daardoor 42 miljoen liter ruwe olie uit het schip, waardoor de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis ontstond. (Reuter)