OVERDEKTE MARKT IN LONDEN HEEFT VIJF MAAL PER JAAR PLAATS; Antiek van nog geen honderd jaar oud

Alexandra Palace, Wood Green, Londen N22. Inl. 09-44818837061.

Alles bewaren om de aarde te sparen - dat is een veelgehoord gezegde in Engeland. Dat alles wat maar enigszins oud is veel geld opbrengt is een tweede waarheid. Het is dan ook niet meer zo gemakkelijk om voor een schijntje iets ouds of antieks te bemachtigen. Het televisieprogramma 'Antique Road Show', dat door heel Engeland reist om de persoonlijke bezittingen van mensen te taxeren, maakt dat bijna iedereen nu wel de waarde van zijn kast of glazen pot weet. En toch bloeit de antiekhandel. Het woord heeft echter een andere betekenis gekregen - vroeger was antiek minstens honderd jaar oud - en de prijzen zijn enorm gestegen. De grootste antiekmarkt in Londen is die van Alexandra Palace. De markt, in een gebouw zo groot als een kathedraal, heeft vijf maal per jaar plaats. Dit jaar zijn er al twee geweest en de volgende drie komen op 16 juni, 15 september en 10 november (11.30-17u, entree (L) 2). Alexandra Palace ligt in Noord-Londen en werd tussen 1864 en 1873 gebouwd naar het voorbeeld van Crystal Palace in Zuid-Londen waar in 1851 de Great Exhibition werd gehouden. Noord- en Zuid-Londen zijn altijd rivalen geweest en wat de een had, wilde de ander ook. Zestien dagen nadat Alexandra Palace geopend werd, brandde het tot de grond toe af. Het werd herbouwd en bijna honderd jaar lang werd het gebruikt als expositieruimte (voor bloemententoonstellingen), dierentuin en muziekzaal. In 1980 vloog het gebouw opnieuw in brand, wat een bevestiging leek van het gerucht dat er een vloek op het paleis rust.

De antiekmarkt trekt zich er niets van aan en gaat rustig door. Alles wat hier te koop is, is van tevoren nauwkeurig bekeken door organisator Lindy Berkman en haar medewerkers. Niets mag te nieuw zijn - de grens ligt in de jaren zestig en veel dingen, vooral meubels, dateren uit de achttiende eeuw. Voor verzamelaars is het een paradijs.

Er zijn stalletjes geheel gewijd aan munten of postzegels, ansichtkaarten, kleine glazen flesjes, antiek kant, boeken, oorbellen, vulpennen en horloges. Twee jonge mannen verkopen, afzonderlijk van elkaar, alleen radio's uit de jaren dertig en veertig - schitterende modellen van hout of bakeliet. Het is duidelijk dat art deco en art nouveau erg in de mode zijn, vooral in de keramiek. Hier geldt nog steeds dat je op de markt mag afdingen - dan worden de prijzen weer interessant. Houten naaidozen en dozen voor thee of schrijfmaterialen werden ook goed bewaard; vooral die uit de tijd van Victoria en uit de Edwardian periode zijn opmerkelijk, met geheime vakjes en laatjes en vaak ingelegd met verschillende soorten hout. Bij de wat rommeliger stalletjes zijn ook merkwaardige voorwerpen te vinden, een pruikenhanger, bijvoorbeeld, of de knuppel van een Georgian politieagent. En als die toch niet te pas komt, kan hij op de volgende markt gemakkelijk weer worden verkocht.

    • Josine Meijer